Верига от любими рецепти
Свинска плешка с печена тиква и гъбен сос

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

свинска плешка свинска плешка
(без кост)
600 g g
тикви тиква800 g g
печурки печурка
(печурки)
200 g g
сметана за готвене сметана за готвене200 ml ml
краве масло краве масло50 g g
розмарин розмарин2 стръка стрък
маслиново масло маслиново масло100 ml ml
сол сол
черен пипер черен пипер

Свинска плешка с печена тиква и гъбен сос

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:30 h
(7)

Начин на приготвяне

Овкусяваме плешката със сол и черен пипер и я запържваме в 3- 4 с.л. сгорещено маслиново масло от всички страни за по 3 - 4 минути, докато хване лека коричка. Запечатаното месо поставяме в тава с малко вода и печем около час и половина в предварително загрята на 180°С фурна. Преди да го нарежем, е хубаво да оставим готовото месо да си почине, за да запази соковете си.

Тиквата нарязваме на кубчета, подправяме със сол, черен пипер и 2 - 3 с.л. маслиново масло. Поставяме в тава и доливаме вода, колкото да покрие тиквата наполовина. Печем около 45 минути на 180°С.

Нарязаните на четвъртинки гъби задушаваме в 2 - 3 с.л. маслиново масло. Добавяме маслото и сметаната. Поставяме четвърт ситно нарязан стрък розмарин, а останалия - цял. Редуцираме сметаната за 3 - 4 минути и изваждаме целия стрък розмарин.

Как да сервираме:
Поднасяме плешката, нарязана на слайсове, с тиквата и сметановия гъбен сос за гарнитура. Комбинираме с бира или с каберне совиньон.