
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
свинска плешка
свинска плешка (без кост) | 600 g g | ||
тиква тиква | 800 g g | ||
печурки
печурка (печурки) | 200 g g | ||
сметана за готвене сметана за готвене | 200 ml ml | ||
краве масло краве масло | 50 g g | ||
розмарин розмарин | 2 стръка стрък | ||
маслиново масло маслиново масло | 100 ml ml | ||
сол сол | |||
черен пипер черен пипер |
Добави съставки към нов или съществуващ вече списък за пазаруване
Създай нов списък за пазаруванеСвинска плешка с печена тиква и гъбен сос
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Овкусяваме плешката със сол и черен пипер и я запържваме в 3- 4 с.л. сгорещено маслиново масло от всички страни за по 3 - 4 минути, докато хване лека коричка. Запечатаното месо поставяме в тава с малко вода и печем около час и половина в предварително загрята на 180°С фурна. Преди да го нарежем, е хубаво да оставим готовото месо да си почине, за да запази соковете си.
Тиквата нарязваме на кубчета, подправяме със сол, черен пипер и 2 - 3 с.л. маслиново масло. Поставяме в тава и доливаме вода, колкото да покрие тиквата наполовина. Печем около 45 минути на 180°С.
Нарязаните на четвъртинки гъби задушаваме в 2 - 3 с.л. маслиново масло. Добавяме маслото и сметаната. Поставяме четвърт ситно нарязан стрък розмарин, а останалия - цял. Редуцираме сметаната за 3 - 4 минути и изваждаме целия стрък розмарин.
Как да сервираме:
Поднасяме плешката, нарязана на слайсове, с тиквата и сметановия гъбен сос за гарнитура. Комбинираме с бира или с каберне совиньон.