Верига от любими рецепти
Свински джолан с хрупкава кожа и пухкаво картофено пюре

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

свински джолан свински джолан1
сол сол
(хималайска или малдонска)
картофи картоф1 kg kg
прясно мляко прясно мляко200 ml ml
сметана за готвене сметана за готвене100 ml ml
краве масло краве масло50 g g
сол сол
черен пипер черен пипер

Свински джолан с хрупкава кожа и пухкаво картофено пюре

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

3:00 h
(23)

Начин на приготвяне

С помощта на много остър нож правим разрези по кожата на джолана, като стигаме до месото, без да го режем. Можем да се движим спираловидно по костта на джолана или да направим ромбоидни разрези. Колкото по-малко разстояние оставяме между тях, толкова по- хрупкава ще стане кожата - зависи от нашите предпочитания.

Втриваме хубаво солта в кожата и оставяме осоления джолан да престои в хладилника за една нощ.

На другия ден втриваме още сол и го поставяме в предватително загрята на максимална степен фурна за 30 min, след което намаляваме на 160° С градуса и печем месото още 2 - 2,5 h, без да го покриваме с фолио.

През това време сваряваме картофите и ги намачкваме. Добавяме затопленото мляко, сметаната и маслото и бъркаме динамично пюрето, докато се получи хомогенна смес. Накрая овкусяваме със сол и черен пипер.

Оставяме джолана да си почине поне 20 - 30 min, преди да го поднесем с картофеното пюре.