Верига от любими рецепти
Свински котлети с хрупкава коричка и ризото с гъби и див лук

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

котлет от малко прасенце котлет от малко прасенце700 g g
галета галета100 g g
яйца яйце2
маслиново масло маслиново масло70 ml ml
сол сол
черен пипер черен пипер

За ризотото:

ориз за ризото ориз за ризото200 g g
зеленчуков бульон зеленчуков бульон1,5 l l
печурки печурка
(печурки)
250 g g
лук лук1 глави глава
бяло вино бяло вино50 ml ml
див лук див лук1 връзка връзка
кори или изрезки от сирена кори или изрезки от сирена
сирене „Грана Падано“ сирене „Грана Падано“100 g g
маслиново масло маслиново масло50 ml ml

Свински котлети с хрупкава коричка и ризото с гъби и див лук

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

60 min
(7)

Начин на приготвяне

Начукваме добре котлетите през стреч фолио и ги овкусяваме със сол и черен пипер. Последователно ги овалваме първо в галета, после в разбитите яйца и накрая пак в галета. В тиган със загрято маслиново масло ги запържваме от двете страни, докато коричката стане златиста. След това ги допичаме за десетина минути в предварително загрята на 180°С фурна.

Ризотото приготвяме, като първо в малко маслиново маслозадушаваме нарязаните на шайби гъби и наситнения лук до пълното им омекване и изпаряване на течността. Изваждаме ги и в същия тиган загряваме останалото маслиново масло и в него запържваме нарязания на ситно лук и измития ориз, докато стане кристален.

Добавяме виното и изчакваме да изври, след което започваме да прибавяме постепенно по черпак от горещия бульон, като първо изчакваме течността да се абсорбира и чак тогава доливаме отново. Продължаваме да готвим при постоянно разбъркване, докато оризът ни стане „ал денте“, т.е. не напълно сварен, а твърд в средата.

Накрая прибавяме задушените гъби, изрезките от сирена, настърганото сирене „Грана Падано“ и разбъркваме. Овкусяваме със сол и черен пипер и сваляме от котлона.

Как да сервираме:
Поднасяме свинските котлети с хрупкава коричка с гарнитура от топло ризото. Допълваме с пино ноар, а почитателите на бирата могат да комбинират със светло пиво.