Верига от любими рецепти
Свински врат с карамелизирана круша и ризото с гъби

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

свински врат свински врат
(без кост)
600 g g
круши круша2
захар захар3 с.л. с.л.
бренди бренди40 ml ml
ориз ориз
(Камолино 10%)
200 g g
лук лук1 глави глава
печурки печурка
( печурки)
200 g g
зеленчуков бульон зеленчуков бульон1 l l
бяло вино бяло вино100 ml ml
сирене „Грана Падано“ сирене „Грана Падано“100 g g
маслиново масло маслиново масло8 с.л. с.л.
сол сол
черен пипер черен пипер

Свински врат с карамелизирана круша и ризото с гъби

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

60 min
(2)

Начин на приготвяне

Овкусяваме свинския врат със сол и черен пипер и го намачкваме с пръсти. Запечатваме го в тиган за 5-6 min от всяка страна в 2-3 с.л. загрято маслиново масло. Измиваме крушите и ги нарязваме на тънки резени. В сух тиган поставяме захарта и когато се разтопи напълно, добавяме крушите, така че да се покрият с карамелизираната захар. Добавяме брендито и фламбираме или просто оставяме алкохолът да изври за 1 min и сваляме от огъня.

За ризотото нарязваме на ситно лука и го запържваме вмаслиново масло в дълбок тиган или тенджера. Добавяме нарязаните на полумесеци гъби и след като се задушат, добавяме и ориза. Запържваме, докато стане кристален, и наливаме бялото вино. Разбъркваме и започваме да прибавяме по 1 черпак от топлия бульон, като бъркаме непрекъснато. Добавяме още бульон само когато течността в съда е извряла. Малко преди да свалим ризотото от огъня, слагаме и настърганото сирене, като оставяме малко за поръсване при сервиране.

Поднасяме свинския врат върху карамелизираните круши и гарнираме с гъбеното ризото.