
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
телешки стекове телешки стек | 400 g g | |
маслиново масло маслиново масло | 2 - 3 с.л. с.л. | |
краве масло краве масло | 20 g g | |
сол сол | ||
черен пипер черен пипер |
за соса
манатарки манатарка | 300 g g | |
печурки
печурка (сушени (манатарки, пачи крак и други горски гъби)) | 2 с.л. с.л. | |
лук лук | 1 глави глава | |
чесън чесън | 3 скилидки скилидка | |
сметана за готвене сметана за готвене | 200 ml ml | |
маслиново масло маслиново масло | 2 - 3 с.л. с.л. | |
сол сол | ||
черен пипер черен пипер |
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listТелешки стек със сос от манатарки
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Отстраняваме ципите и жилите от стека, ако е нужно, и овкусяваме със сол и черен пипер, без да начукваме или мачкаме месото. Запечатваме го всилно нагорещен тиган с маслиново масло.
В зависимост от степента на опичане, в която предпочитаме месото, за алангле запечатваме по 2-3 min на страна. За средно опечено по 3-4 min на страна и довършваме за още 5-6 min в предварително загрята на 180°С фурна. А за добре опечено запечатваме в тигана по 3-4 min на страна и довършваме още 10-12 min във фурна.
При обръщането на стековете в тигана добавяме маслото и след като се разтопи, ги поливаме обилно.Сосът приготвяме, като задушаваме в загрятотомаслиново масло ситно нарязаните лук и чесън и кубчетата манатарки. След като омекнат, добавяме сметаната и сушените гъби. Готвим до сгъстяване на течността и подправяме със сол и черен пипер. Когато извадим стека от фурната, можем да го сложим за 1-2 min в тигана, в който е приготвен сосът, за да усвои по-добре вкуса му.
Поднасяме стека, полят със соса от манатарки.