Верига от любими рецепти
Телешки стек със сос от манатарки

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

телешки стекове телешки стек400 g g
маслиново масло маслиново масло2 - 3 с.л. с.л.
краве масло краве масло20 g g
сол сол
черен пипер черен пипер

за соса

манатарки манатарка300 g g
печурки печурка
(сушени (манатарки, пачи крак и други горски гъби))
2 с.л. с.л.
лук лук1 глави глава
чесън чесън3 скилидки скилидка
сметана за готвене сметана за готвене200 ml ml
маслиново масло маслиново масло2 - 3 с.л. с.л.
сол сол
черен пипер черен пипер

Телешки стек със сос от манатарки

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

40 min
(7)

Начин на приготвяне

Отстраняваме ципите и жилите от стека, ако е нужно, и овкусяваме със сол и черен пипер, без да начукваме или мачкаме месото. Запечатваме го всилно нагорещен тиган с маслиново масло.

В зависимост от степента на опичане, в която предпочитаме месото, за алангле запечатваме по 2-3 min на страна. За средно опечено по 3-4 min на страна и довършваме за още 5-6 min в предварително загрята на 180°С фурна. А за добре опечено запечатваме в тигана по 3-4 min на страна и довършваме още 10-12 min във фурна.

При обръщането на стековете в тигана добавяме маслото и след като се разтопи, ги поливаме обилно.Сосът приготвяме, като задушаваме в загрятотомаслиново масло ситно нарязаните лук и чесън и кубчетата манатарки. След като омекнат, добавяме сметаната и сушените гъби. Готвим до сгъстяване на течността и подправяме със сол и черен пипер. Когато извадим стека от фурната, можем да го сложим за 1-2 min в тигана, в който е приготвен сосът, за да усвои по-добре вкуса му.

Поднасяме стека, полят със соса от манатарки.