Верига от любими рецепти
Телешко със спанак и булгур

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

телешко месо за готвене телешко месо за готвене1 kg kg
олио олио50 ml ml
спанак спанак500 g g
булгур булгур250 g g
моркови морков1 бр. бр.
лук лук1 глави глава
чесън чесън3 скилидки скилидка
краве масло краве масло125 g g
кисело мляко кисело мляко
брашно брашно50 g g
джоджен джоджен5 - 6 листа лист
бульон бульон600 - 700 ml ml
сол сол
черен пипер черен пипер
червен пипер червен пипер

Телешко със спанак и булгур

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:20 h
(18)

Начин на приготвяне

Нарязваме телешкото на кубчета и го запечатваме в тенджера със загрятото олио. Изваждаме месото и в същия съд слагаме нарязаните на кубчета лук, морков и чесън, които запържваме. Добавяме брашното, разбъркваме и наливаме бульона. След това слагаме булгура и овкусяваме със сол и черен пипер. Връщаме месото в тенджерата и оставяме да ври около 15 – 20 минути. 
Добавяме спанака, нарязан на едро, и разбъркваме.
Настъргваме още една скилидка чесън, прибавяме маслото и джоджена. Готвим до готовност.
Сервираме с лъжица кисело мляко и листенце джоджен за украса.

Интересно: В България телешко месо не се ядяло до началото на XX в., тъй като, от една страна, хората отглеждали кравите предимно за добиване на мляко, а от друга – в много райони считали за грях консумацията му. Днес телешкото става все по-популярно у нас, защото диетолозите го посочват като не толкова мазно месо и в този смисъл – по-полезно.