Верига от любими рецепти
Телешко с жасминов ориз и зеленчуци

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

жасминов ориз жасминов ориз200 g g
бок чой бок чой2 бр. бр.
люти чушки люта чушка1 бр. бр.
сусам сусам2 ч.л. ч.л.
лук лук0,5 глави глава
чесън чесън1 скилидки скилидка
джинджифил джинджифил2 - 3 g g
олио олио4 с.л. с.л.
телешка кайма телешка кайма400 g g
кафява захар кафява захар1 ч.л. ч.л.
соев сос соев сос80 ml ml
яйца яйце2 бр. бр.
босилек босилек1 - 2 стръка стрък

Телешко с жасминов ориз и зеленчуци

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

30 min
(2)

Начин на приготвяне

Приготвяме ориза според указанията на опаковката. Междувременно почистваме и измиваме листата бок чой и ги нарязваме наполовина по дължина. Измиваме лютата чушка и я нарязваме на фини кръгчета.

Запичаме сусама в сух тиган до златисто кафяво. Изваждаме и оставяме да изстине. След това обелваме лука, чесъна и джинджифила и ги нарязваме на ситно. Загряваме 2 с.л. олио в голям тиган, добавяме каймата и лука и задушаваме около 3 min, като разбъркваме.

Смесваме захарта, лютата чушка, соевия сос, джинджифила и чесъна. Добавяме 2-3 с.л. от сместа към телешката кайма и подправяме със сол. Оставяме да изстине и запържваме за кратко бок чой с 1 с.л. олио в загрят тиган, като разбъркваме добре. Отделно в друг тиган запържваме яйцата с 1 ч.л. олио. 

Смесваме ориза и сусама и сервираме в 2 купи заедно с каймата, бок чой и яйцата. Добавяме соев сос към останалата смес и по желание гарнираме с тайландски босилек.