
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listТелешко шкембе с пушени гърди и ориз
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Сваряваме шкембето почти до готовност.
В дълбок тиган загряваме олиото и запържваме ориза до златист цвят, добавяме ситно нарязания лук и посоляваме. Прибавяме пушените гърди, нарязани на кубчета, гъбите на филийки и 2 скилидки чесън на дребно.
Сипваме малко вода или предварително направен зеленчуков бульон. Добавяме масло, черен и червен пипер и листенцата мента. Щом оризът поеме течността, доливаме постепенно още от нея до пълното му сготвяне.
Прибавяме свареното шкембе в тигана и оставяме да къкри на слаб огън за кратко, след което изсипваме сместа в тавичка. слагаме лъжица масло, 2 скилидки чесън и червен пипер, заливаме с още малко бульон и печем в предварително загрята на 180° C фурна за половин час. Последните 10 минути слагаме сухата чушка, за да се запече и тя.
Интересно: В добрата кухня нищо не се хвърля – и най-добрият шеф-готвач ще го потвърди. Пестеливостта и максималното оползотворяване на всички суровини е практика, позната не само на нашите баби и прабаби. Типично за всички традиционни кухни от Предна Азия и на Балканите е, че онова, което не може да се изяде веднага, се консервира като хранителен запас.