Верига от любими рецепти
Телешко шкембе с пушени гърди и ориз

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

телешко шкембе телешко шкембе400 g g
свински гърди свински гърди
(пушени)
200 g g
пресен лук пресен лук100 g g
чесън чесън4 скилидки скилидка
бял ориз бял ориз50 g g
зеленчуков бульон зеленчуков бульон400 ml ml
мента мента2 - 3 листа лист
гъби гъби100 g g
краве масло краве масло50 g g
олио олио50 ml ml
сол сол
черен пипер черен пипер
червени чушки червена чушка
(суха)
1 бр. бр.
червен пипер червен пипер1 щипки щипка

Телешко шкембе с пушени гърди и ориз

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:20 h
(13)

Начин на приготвяне

Сваряваме шкембето почти до готовност. 
В дълбок тиган загряваме олиото и запържваме ориза до златист цвят, добавяме ситно нарязания лук и посоляваме. Прибавяме пушените гърди, нарязани на кубчета, гъбите на филийки и 2 скилидки чесън на дребно.
Сипваме малко вода или предварително направен зеленчуков бульон. Добавяме масло, черен и червен пипер и листенцата мента. Щом оризът поеме течността, доливаме постепенно още от нея до пълното му сготвяне. 
Прибавяме свареното шкембе в тигана и оставяме да къкри на слаб огън за кратко, след което изсипваме смес­та в тавичка. слагаме лъжица масло, 2 скилидки чесън и червен пипер, заливаме с още малко бульон и печем в предварително загрята на 180° C фурна за половин час. Последните 10 минути слагаме сухата чушка, за да се запече и тя.

Интересно: В добрата кухня нищо не се хвърля – и най-добрият шеф-готвач ще го потвърди. Пестеливостта и максималното оползотворяване на всички суровини е практика, позната не само на нашите баби и прабаби. Типично за всички традиционни кухни от Предна Азия и на Балканите е, че онова, което не може да се изяде веднага, се консервира като хранителен запас.