
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
тиква
тиква (мускатна) | 1 kg kg | |
лук лук | 2 | |
пуешко филе пуешко филе | 750 g g | |
олио олио | 3 с.л. с.л. | |
кимион кимион | 1 ч.л. ч.л. | |
канела канела | 1 щипки щипка | |
лют червен пипер лют червен пипер | 1 ч.л. ч.л. | |
пилешки бульон пилешки бульон | 350 ml ml | |
ориз
ориз (дългозърнест) | 250 g g | |
ябълки ябълка | 500 g g | |
лимони лимон | 0,5 | |
тиквено семе тиквено семе | 4 с.л. с.л. | |
сол сол | ||
черен пипер черен пипер |
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listТиквен тажин с пуешко и ябълки
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
1. Обелваме тиквата и отстраняваме семките и воднистата среда. Нарязваме месестата част на кубчета с размер около 5 cm, а почистения лук - на полумесеци. Измиваме и подсушаваме пуешкото филе, отстраняваме жилите и го режем на едри кубчета. Запържваме го в 2 с. л. сгорещено олио от всички страни, овкусяваме със солта и черния пипер и го вадим.
2. Изсипваме останалото олио в мазнината и запържваме в него тиквата и лучените резени за 2 min. Подправяме със солта, черния пипер, кимиона, канелата и червения пипер и задушаваме 1 min при непрекъснато бъркане. Наливаме пилешкия бульон, връщаме обратно месото и готвим под капак 10 - 12 min.
3. Междувременно сваряваме ориза във вряща подсолена вода според указанията върху опаковката. Обелваме ябълките и лимона, отстраняваме семките и ги режем - ябълките на дебели резени, а лимона на парчета. Добавяме ги в тажина и задушаваме още около 5 min. Накълцваме тиквените семки. Овкусяваме тажина, поръсваме със семките и сервираме с ориза.
Вместо мускатова тиква може да използваме обикновена тиква или тиква сорт Хокайдо.
*Тажин - северноафрикански глинен съд, състоящ се от плоска и кръгла част с ниски стени и широк конусовиден или куполест похлупак. Сготвеното в него ястие също се нарича тажин.