Верига от любими рецепти
Тиквен тажин с пуешко и ябълки

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

тикви тиква
(мускатна)
1 kg kg
лук лук2
пуешко филе пуешко филе750 g g
олио олио3 с.л. с.л.
кимион кимион1 ч.л. ч.л.
канела канела1 щипки щипка
лют червен пипер лют червен пипер1 ч.л. ч.л.
пилешки бульон пилешки бульон350 ml ml
ориз ориз
(дългозърнест)
250 g g
ябълки ябълка500 g g
лимони лимон0,5
тиквени семки тиквени семки4 с.л. с.л.
сол сол
черен пипер черен пипер

Тиквен тажин с пуешко и ябълки

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

55 min
(3)

Начин на приготвяне

1. Обелваме тиквата и отстраняваме семките и воднистата среда. Нарязваме месестата част на кубчета с размер около 5 cm, а почистения лук - на полумесеци. Измиваме и подсушаваме пуешкото филе, отстраняваме жилите и го режем на едри кубчета. Запържваме го в 2 с. л. сгорещено олио от всички страни, овкусяваме със солта и черния пипер и го вадим.

2. Изсипваме останалото олио в мазнината и запържваме в него тиквата и лучените резени за 2 min. Подправяме със солта, черния пипер, кимиона, канелата и червения пипер и задушаваме 1 min при непрекъснато бъркане. Наливаме пилешкия бульон, връщаме обратно месото и готвим под капак 10 - 12 min.

3. Междувременно сваряваме ориза във вряща подсолена вода според указанията върху опаковката. Обелваме ябълките и лимона, отстраняваме семките и ги режем - ябълките на дебели резени, а лимона на парчета. Добавяме ги в тажина и задушаваме още около 5 min. Накълцваме тиквените семки. Овкусяваме тажина, поръсваме със семките и сервираме с ориза.

Вместо мускатова тиква може да използваме обикновена тиква или тиква сорт Хокайдо.

*Тажин - северноафрикански глинен съд, състоящ се от плоска и кръгла част с ниски стени и широк конусовиден или куполест похлупак. Сготвеното в него ястие също се нарича тажин.