Верига от любими рецепти
Топла салата с печени зеленчуци, червена леща и тофу

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Хранителна постна салата, богата на протеини благодарение на лещата и тофуто. Подходяща за засищаща вечеря или обяд. Ястието е наречено салата, защото е съставено предимно от зеленчуци, но е достатъчно хранително и може да замести основно ястие или предястие.

Съставки

тофу тофу200 g g
моркови морков2 бр. бр.
червено цвекло червено цвекло2 глави глава
царевица царевица
(млечна)
2 бр. бр.
чери домати чери домат250 g g
рукола рукола
(или друга зеленолистна салата)
50 g g
червена леща червена леща100 g g
багети багета
(пълнозърнеста със семена)
1 бр. бр.
сусам сусам2 с.л. с.л.
маслиново масло маслиново масло
сол сол
черен пипер черен пипер

Топла салата с печени зеленчуци, червена леща и тофу

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

2:00 h
(24)

Начин на приготвяне

Обелваме и нарязваме морковите на дълги ивици. Режем червеното цвекло на кубчета. Печем морковите с малко маслиново масло, сол и пипер за 60 min на 180° С. На 40-тата минута добавяме предварително свареното цвекло и царевицата, нарязана на шайби с дебелина около 1 cm. Ако използваме сурово цвекло, го поставяме заедно с морковите.

Докато зеленчуците се пекат, сваряваме лещата според указанията на опаковката. Отцеждаме я и овкусяваме със сол, пипер и маслиново масло.

Изпечените зеленчуци оставяме да изстинат за 20 min и добавяме към разполовените чери домати и зеленолистните. Добавяме нарязаното на едро тофу и сусама. Смесваме всичко добре.

Багетата нарязваме на едри крутони, овкусяваме с маслиново масло, сол и пипер и запичаме за 20 min във фурна на 180° С.

Поднасяме салатата заедно с крутоните.