Верига от любими рецепти
Торта с бъз и ягоди

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

желатин желатин
(бял)
сироп от бъзов цвят сироп от бъзов цвят125 ml ml
ягоди ягода750 g g
извара извара250 g g
кисело мляко кисело мляко500 g g
пудра захар пудра захар75 g g
готварска сметана готварска сметана500 ml ml
втвърдител за сметана втвърдител за сметана1 пакетчета пакетче
ванилова захар ванилова захар1 пакетчета пакетче
цветчета от бъз за декорация цветчета от бъз за декорация
(по желание )
хартия за печене хартия за печене

За тестото

яйца яйце6
захар захар200 g g
сол сол1 щипки щипка
брашно брашно150 g g
нишесте нишесте50 g g
бакпулвер бакпулвер0,25 ч.л. ч.л.

Торта с бъз и ягоди

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:30 h
(6)

Начин на приготвяне

1. За бисквитения блат покрий дъното на формата (26 cm Ø) с хартия за печене и я затвори. Приготви тестото по основната рецепта и го разстели равно във формата. Печи ок. 25 min в предварително загрята на 200° C фурна до златистожълто. Извади формата и я остави да изстине върху кухненска решетка.

2. С помощта на нож отдели изстиналия бисквитен блат от страните на формата и го обърни. Внимателно отдели хартията за печене. Разрежи блата на две места хоризонтално с дълъг остър нож, така че да се получат три блата за торта. Постави най-долния върху чиния или поднос и затвори около него почистения пръстен на формата за печене.

3. Размекни желатина в студена вода. Разреди 25 ml сироп с 25 ml вода и с половината напои най-долния блат на тортата. Нарежи 400 g ягоди на малки кубчета.

4. Разбий изварата, киселото мляко, останалия сироп и пудрата захар до получаване на гладка кремообразна смес. Изстискай желатина и го разтвори на слаб огън. Смеси разтворения желатин с 2 с. л. крем и след това ги добави към останалия изварен крем, като го бъркаш много бързо. Остави крема за кратко на хладно, докато започне да се желира.

5. Разбий 200 g сметана на твърд крем и го смеси с бъркане с желирания крем. Извади ⅓, остатъка смеси с ягодите на кубчета и намажи върху блата в пръстена на формата за печене. Отгоре постави втория блат и го напои го с останалия крем. Върху него разпредели бял бъзов крем и постави третия блат. Остави тортата да стегне в хладилник най-малко за 3 h или за цяла нощ.

6. Преди сервиране почисти останалите ягоди, нарежи ги на половинки или на четвъртинки по дължина. Разбий останалата сметана с втвърдителя за сметана и ваниловата захар до получаване на твърд крем. Освободи тортата от пръстена и я намажи от всички страни със сметана. Украси с ягоди и по желание с цветчета бъз.

Съвет:
Разрязването на бисквитен блат на няколко блата е лесно с малко упражнение. Най-напред направи с дълъг остър нож лек разрез по целия кръг и след това отрежи успоредно на работната площ. При това върти блата. Ако се притесняваш, че няма да успееш, можеш да използваш дълъг здрав конец - постави го на желаната височина около блата и го стегни, докато блатът се раздели.