Верига от любими рецепти
Торта с ягодов мус и пъпешова глазура

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

яйца яйце6
захар захар190 g g
сол сол1 щипки щипка
брашно брашно
(пшенично)
30 g g
нишесте нишесте
(фино)
50 g g
бакпулвер бакпулвер1 щипки щипка
ягоди ягода500 g g
желатин желатин8 листа лист
прясно мляко прясно мляко500 ml ml
готварска сметана готварска сметана300 ml ml
пъпеш пъпеш
(сорт Канталуп (ок. 1200 g))
1
лайм лайм
(сока и настърганата кора от него)
глазура за торта глазура за торта
(на прах)
1 пакетчета пакетче
хартия за печене хартия за печене

Торта с ягодов мус и пъпешова глазура

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:20 h
(8)

Начин на приготвяне

1. Раздели две яйца на белтъци и жълтъци. Разбий белтъците на сняг с 2 с.л. студена вода. Добави постепенно 75 g захар и солта, продължи разбиването, докато сместа започне леко да блести. Смеси брашното, 30 g нишесте и бакпулвера, добави ги към сместа, като ги пресяваш през сито и внимателно разбъркай от долу нагоре. Разстели сместа върху покритото с хартия за печене дъно на форма за торта с отварящ се ринг (Ø 26 cm) и печи в предварително загрята на 180°C фурна за 15 - 18 min до получаване на светъл цвят. Остави да изстине и след това отстрани ринга на формата. Почисти го и го постави около блата.

2. Почисти и измий ягодите и ги пасирай. Накисни желатина в студена вода. Кипни 450 ml прясно мляко. Раздели останалите яйца на белтъци и жълтъци (използвай белтъците за нещо друго). Разбъркай жълтъците, останалото прясно мляко, 100 g захар и останалото нишесте. Свали прясното мляко от печката и добави с непрестанно бъркане яйчено-млечната смес. Върни отново на печката и кипни при непрестанно бъркане. Остави да изстине малко, след това изстискай желатина и го разтвори в охладената смес. Смеси внимателно ягодовото пюре и остави сместа на хладно, докато започне да се желира. Разбий сметаната на сняг, смеси с ягодовия крем и разпредели върху блата. Остави в хладилник, да стегне, за една нощ.

3. Преди да сервираш, разрежи пъпеша на две половини, почисти от семките и оформи топки от месестата част на плода с лъжица за издълбаване. Пасирай останалата месеста част и я разстели през цедка. Разбъркай със сока и настърганата кора от лайма, отмери 250 ml, добави вода при нужда. Смеси с останалата една с.л. захар и глазурата за торта на прах и кипни според указанията върху пакетчето. Разпредели топките пъпеш върху тортата, залей с глазурата и отново остави на хладно, докато глазурата се втвърди. Извади тортата от формата и я постави върху поднос за торти.

Купи в Lidl

Лактима Балкан Прясно млякоЛактима Балкан Прясно мляко
Лактима Балкан Прясно мляко
29.05 - 04.06
ТОП ЦЕНА
2,49*лв.
* Предложенията важат за посочения за съответния артикул период. Артикулите могат да бъдат изчерпани преди последния ден на съответната промоция, а тези без ценово намаление - още в първия ден на промоцията. Възможно е някои от артикулите да не са налични във всички разновидности и размери. Артикули без ценово намаление се продават в количества, обичайни за едно домакинство (до 5 артикула или 5 kg на клиент). При артикули с намалени цени намалението важи за до 5 артикула или 5 kg на клиент. Повече информация за характеристиките, състава и суровините на артикулите е налична на опаковките. Лидл България не носи отговорност за допуснати печатни грешки. Лидл България си запазва правото на промяна в цените. Декорацията към продуктите не е включена в тяхната цена. Всички цени са в лева, с включен ДДС.