
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
лешници лешник | 50 g g | ||
стафиди стафида | 30 g g | ||
жълтъци жълтък | 2 | ||
захар захар | 40 g g | ||
заквасена сметана заквасена сметана | 60 g g | ||
круши
круша (узрели, но твърди (по ок. 140 g всяка)) | 4 | ||
лимонов сок лимонов сок | 50 ml ml | ||
многолистно тесто многолистно тесто | 1 опаковки опаковка | ||
брашно
брашно (за обработка ) | |||
пудра захар пудра захар | 1 - 2 с.л. с.л. | ||
хартия за печене хартия за печене |
Добави съставки към нов или съществуващ вече списък за пазаруване
Създай нов списък за пазаруванеТортички с круша
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Смели фино лешниците. Накълцай стафидите. Разбъркай лешниците и стафидите с жълтъците, захарта и сметаната. Обели крушите, раздели ги на четири, отстрани семките и ги нарежи на тънки резени. Смеси със сока от лимон.
Разточи тестото върху малко брашно (ок. 40 x 40 cm) и го нарежи на 25 малки квадрата (по ок. 8 x 8 cm). Направи леки разрези от всички страни на разстояние 1 cm от ръба, но внимавай да не срежеш докрай. В средата набоди леко с вилица и нареди тортичките върху покрити с хартия за печене тави.
Постави в средата на тортичките по ок. 1 ч.л. лешников крем и подреди отгоре отцедените парчета круша. Поръси тънко с пудра захар и печи тавите една след друга ок. 15 min в предварително загрята на 200°C фурна, докато станат златистокафяви. До печенето дръж тавите на хладно.
Остави тортичките да изстинат и ги наръси още веднъж с пудра захар.
Съвет:
Ако имаш фурна с вентилатор, можеш да печеш тавите едновременно.