Верига от любими рецепти
Три тип стек с гарнитура от сладка царевица с масло и чедър

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

три тип стека три тип стек4
сладка царевица сладка царевица
(сварена)
2 бр. бр.
краве масло краве масло50 g g
чедър чедър
(настърган)
30 g g
сол сол
черен пипер черен пипер

Три тип стек с гарнитура от сладка царевица с масло и чедър

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

30 min
(11)

Начин на приготвяне

Правим 3 - 4 напречни разреза в дебелата част на мазнината на стека, за да не се сгъне докато го готвим. Овкусяваме месото със сол и черен пипер от двете страни.

Можем да готвим три тип стек по два начина*. Първият е да сложим месото в студен тиган и да го приготвяме само в собствената му мазнина. Не бива да пропускаме да обърнем стековете да се нагреят от страната на мазнината, за да я разтопим. Вторият начин е да добавим растителна мазнина и да приготвим месото в силно нагорещен тиган. И при двата начина накрая добавяме бучка масло и малко пресен розмарин, които придават допълнителен вкус. Вадим стековете от тигана и задължително ги оставяме да почиват поне 10 минути.

През това време правим гарнитурата. Предварително сварените царевиците запичаме на грил тиган, докато хванат загар. Намазваме ги обилно с масло от всяка страна и овкусяваме със сол и черен пипер. Поръсваме всяка царевица с настърган чедър и слагаме да се запекат в предварително загрята на 220°С фурна за около 5 минути.

Сервираме плато от нарязаното на слайсове месо и царевицата.

*Легенда за степента на приготвяне на месото:
Реар (сурово или най-малко изпечено месо): в зависимост от дебелината на стека, по 2 - 5 min от всяка страна в нагорещен тиган, вътрешна температура на стека 49°С ;
Мидиъм - Реар (сурово към средно изпечено): в зависимост от дебелината на стека, по 4 - 7 min от страна в нагорещен тиган, вътрешна температура на стека 54,5°С;
Мидиъм (средно изпечено): в зависимост от дебелината на стека, по 6 - 10 min от страна в нагорещен тиган, вътрешна температура на стека 60°С;
Мидиъм - Уел (средно към добре изпечено): в зависимост от дебелината на стека, по 8 - 11 min от страна в нагорещен тиган, след което 5 - 8 мин във фурна на 180°С, вътрешна температура на стека 65,5°С;
Уел дан (добре изпечено, не се препоръчва): в зависимост от дебелината на стека, по 11 - 13 min от страна в нагорещен тиган, след което 10 - 12 min във фурна на 180°С, вътрешна температура на стека 71°С
Всеки стек трябва задължително да почива на дъска 5 - 10 min след готвене преди да се разреже.