Верига от любими рецепти
Вегетарианско маки суши

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

ориз за суши ориз за суши250 g g
оризов оцет оризов оцет
(плюс малко повече за обработка)
3 с.л. с.л.
захар захар1 с.л. с.л.
сол сол
краставици краставица1
авокадо авокадо
(узряло)
1
лайм лайм
(сока от него)
1
нори нори
(препечени водорасли, ок. 12 g)
4 листа лист
уасаби уасаби
соев сос соев сос
(за сервиране)
джинджифил джинджифил
(маринован за сервиране)

Вегетарианско маки суши

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

60 min
(8)

Начин на приготвяне

1. Изплакни ориза за суши в цедка, докато водата се избистри. Остави го 1 h да набъбне. След това го свари в около 500 ml вода, като след завиране продължиш да вариш под капак още 5 min. Намали и вари още 15 min на слаб огън, докато оризът съвсем набъбне. При нужда добави още малко гореща вода, за да не загори на дъното. Покрий тенджерата с кухненска кърпа и остави ориза да почива 15 min.

2. Разбъркай заедно оцета, захарта и една изравнена с.л. сол. Изсипи ориза в плитка, голяма купа, разпредели отгоре оцетената смес и разбъркай с лопатка много внимателно с движения отдолу нагоре. Едновременно с това бързо изстудявай ориза с ветрило или сешоар (на студена струя).

3. Обели краставицата, разполови я по дължината и отстрани семките. Нарежи я на дълги и тънки ивици. Обели авокадото, отстрани костилката и нарежи месестата част също на ивици. Напръскай авокадото със сока от лайма.

4. Постави един лист нори върху бамбуковата подложка. Разпредели върху него около 1/4 от ориза на пласт с дебелина 1 cm, от горната страна остави 1 cm от водораслото непокрито. При обработката от време на време си навлажнявай ръцете с малко оцет, защото оризът залепва. Постави в средата върху ориза съвсем малко уасаби, а отгоре - няколко ивици краставица и авокадо. С помощта на подложката за суши навий отдолу нагоре и притисни добре. Нарежи с остър нож полученото руло на шест по-малки рулца.

5. Обработи останалите съставки по същия начин. Сервирай сушито със соев сос, уасаби и джинджифил.