Верига от любими рецепти
Вкусен домашен хляб

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
С тази рецепта ще допринесете с уют по празниците.

Съставки

брашно брашно900 g g
прясна мая прясна мая1 кубчета кубче
сол сол15 g g
царевично брашно царевично брашно100 g g

Вкусен домашен хляб

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

24:00 h
(8)

Начин на приготвяне

В голяма купа пресяваме 800 g брашно и добавяме маята и солта. Добавяме една и половина чаша вода и разбъркваме, докато съставките се смесят добре и се получи лепкаво тесто. Покриваме го и оставяме да престои поне 12 h на стайна температура. Познаваме, че е готово, когато на повърхността се появят мехурчета.

Набрашняваме работната повърхност с брашно и поставяме тестото върху нея. Поръсваме с още малко брашно и започваме да месим. Покриваме го с кърпа и оставяме да си почине за около 15 min. 

Поръсваме с брашно, за да не залепва тестото и внимателно оформяме топка. Покриваме памучна кърпа с пшенични трици или царевично брашно и поставяме тестото върху нея. Оставяме да втаса за около 2 h, за да удвои размера си.

Когато тестото е готово, го поставяме в чугунена или керамична тенджера и печем в предварително загрята фурна на 250+° C. Печем 30 min с капак и още 15-30 min без него, докато се получи коричка.

Когато хлябът се охлади, вадим от тенджерата и нарязваме.