
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
брашно брашно | 900 g g | |
прясна мая прясна мая | 1 кубчета кубче | |
сол сол | 15 g g | |
царевично брашно царевично брашно | 100 g g |
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listВкусен домашен хляб
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
В голяма купа пресяваме 800 g брашно и добавяме маята и солта. Добавяме една и половина чаша вода и разбъркваме, докато съставките се смесят добре и се получи лепкаво тесто. Покриваме го и оставяме да престои поне 12 h на стайна температура. Познаваме, че е готово, когато на повърхността се появят мехурчета.
Набрашняваме работната повърхност с брашно и поставяме тестото върху нея. Поръсваме с още малко брашно и започваме да месим. Покриваме го с кърпа и оставяме да си почине за около 15 min.
Поръсваме с брашно, за да не залепва тестото и внимателно оформяме топка. Покриваме памучна кърпа с пшенични трици или царевично брашно и поставяме тестото върху нея. Оставяме да втаса за около 2 h, за да удвои размера си.
Когато тестото е готово, го поставяме в чугунена или керамична тенджера и печем в предварително загрята фурна на 250+° C. Печем 30 min с капак и още 15-30 min без него, докато се получи коричка.
Когато хлябът се охлади, вадим от тенджерата и нарязваме.