Верига от любими рецепти
Ягодов тарт с бял и тъмен шоколадов крем

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

краве масло краве масло165 g g
брашно брашно190 g g
пудра захар пудра захар60 g g
сол сол1 щипки щипка
жълтъци жълтък1
ягоди ягода500 g g
натурален шоколад натурален шоколад
(60% какао)
200 g g
бял шоколад бял шоколад200 g g
готварска сметана готварска сметана200 ml ml
хартия за печене хартия за печене
олио олио
(за формата)

Ягодов тарт с бял и тъмен шоколадов крем

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

60 min
(21)

Начин на приготвяне

Нарежи на кубчета 125 g студено масло. Омеси ги много бързо с брашното, пудрата захар, солта и жълтъка до гладко тесто. При нужда добави 1 - 2 с.л. студена вода. Остави тестото на хладно за един час.

След като часът мине, разточи тестото. Покрий дъното на отваряща се отстрани форма с хартия за печене, а стените намажи с олио. Прехвърли блата във формата и я притисни към дъното и стените, като по стените оформиш кант с височина ок. 2 cm. Покрий с хартия за печене и сложи тежест докато се пече.

Печи 10 min в предварително загрята на 200°C фурна. Отстрани хартията за печене и варивата и печи блата още 10 min, докато стане хрупкав. Остави го напълно да изстине.

Почисти 200 g ягоди и ги нарежи на шайби. Разпредели ги върху блата на тарта. Поотделно натроши на едро двата вида шоколад. Разтопи на гореща водна баня всеки вид шоколад със 100 ml сметана, добави към всяка смес 20 g масло и бъркай с движения отдолу нагоре.

Остави шоколадовите кремове да поизстинат и след това ги сипвай върху ягодите във формата, като ги редуваш. С дървено шишче направи плавни движения в кремовете, за да се получи шарката на мрамор. Остави да стегне най-малко 4 h в хладилник.

Преди сервиране почисти останалите ягоди и ги нарежи по желание на половинки или на четвъртинки. Подреди ги на купчинка в центъра на тарта и сервирай сладкиша, нарязан на парчета.