Верига от любими рецепти
Ягодова сватбена торта с бадеми

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

Долен етаж (30 x 30 cm):

мазнина мазнина
(за формата)
филирани бадем филиран бадем150 g g
яйца яйца8
сол сол1 щипки щипка
захар захар375 g g
ванилова захар ванилова захар1 пакетчета пакетче
олио олио375 ml ml
брашно брашно375 g g
бакпулвер бакпулвер1 пакетчета пакетче
прясно мляко прясно мляко150 ml ml

Горен етаж (25 x 25 cm):

мазнина мазнина
(за формата)
филирани бадем филиран бадем100 g g
яйца яйца6
сол сол1 щипки щипка
захар захар275 g g
ванилова захар ванилова захар1 пакетчета пакетче
олио олио275 ml ml
брашно брашно275 g g
бакпулвер бакпулвер3 ч.л. ч.л.
прясно мляко прясно мляко100 ml ml

За крема и за украса:

прясно мляко прясно мляко3 l l
захар захар150 g g
ванилов пудинг на прах ванилов пудинг на прах
(за 500 ml прясно мляко всяко)
9 пакетчета пакетче
краве масло краве масло750 g g
пудра захар пудра захар350 g g
есенция горчив бадем есенция горчив бадем1 ампули ампула
ягоди ягода2 kg kg
рози за декорация рози за декорация
(по желание)
хартия за печене хартия за печене
марципан марципан600 g g

Ягодова сватбена торта с бадеми

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

6:00 h
(9)

Начин на приготвяне

За долния етаж нагласи квадратната рамка за печене на размер 30 x 30 cm, постави я върху покрита с хартия за печене тава и я намазни.

Смели фино бадемите. Раздели яйцата на белтъци и жълтъци. Разбий на сняг белтъците и солта. Разбивай жълтъците, захарта, ваниловата захар и олиото, докато захарта се разтопи. Смеси брашното, бадемите и бакпулвера, добави ги заедно с прясното мляко и разбъркай кратко. Прибави белтъците на сняг и разбъркай внимателно.

Изсипи тестото в рамката и печи около 50 min в предварително загрята на 170° C фурна до златистожълто. Извади тавата от фурната, остави блата да изстине и го извади от рамката.

За горния етаж почисти рамката за печене, нагласи я на размер 25 x 25 cm и я подготви по същия начин. Повтори начина на приготвяне на тестото и за горния етаж и печи 45 - 50 min в предварително загрята на 170° C фурна. Остави блата да изстине.

За крема разбий 200 ml прясно мляко, 50 g захар и 3 пакетчета пудинг. Натроши 200 g марципан и го пасирай в 800 ml прясно мляко, а после кипни сместа при непрекъснато бъркане. Добави разбития пудинг и продължи да вариш при непрекъснато бъркане до готовност на пудинга. Изсипи го в купа, постави веднага върху повърхността фолио за свежо съхранение и остави напълно да изстине. Повтори процедурата още два пъти.

За масления крем разбий 375 g масло и 175 g пудра захар с 1/2 ампула есенция горчив бадем, докато се получи гъст, светъл крем. Добави лъжица по лъжица половината от изстиналия пудинг, като разбъркваш с движения отдолу нагоре. Повтори още веднъж процедурата. Отдели си четвърт от масления крем за украсата.

Почисти и измий ягодите, нарежи ги на тънки шайби и остави настрана крайчетата.

Разрежи всеки блат на две. Сложи долния блат от долния етаж върху голям поднос или дъска. Намажи го с приблизително 6 с.л. маслен крем. Постави втория блат от долния етаж отгоре и покрий от всички страни с маслен крем. Повтори процедурата и с горния етаж, след което го постави центрирано върху долния етаж (това се получава най-добре с помощта на втори човек).

Облепи отстрани двата етажа с плътно наредени една до друга ягодови шайби. Постави заделения за целта крем в шприц с торбичка и накрайник звезда и шприцовай плътни точки в горния кант на долния етаж.

Нареди върху горния етаж ягодови шайби със застъпване. След това шприцовай и тук точки от крема около горния кант. С останалия крем можеш да шприцоваш по желание сърце или инициали върху ягодите и евентуално да декорираш с малки розови цветове или захарна украса. Сервирай с тортата останалите ягоди, както и оставените настрана крайчета от нарязването им.

Съвети:

Приготви двата етажа и пудинга от предния ден, за да може всичко да изстине много добре. Можеш да приготвиш предварително и масления крем и да го оставиш за няколко часа в хладилник, преди да го използваш.

Ако не разполагаш с голям домакински уред за масления крем и работиш с ръчен миксер, приготви го на три порции, защото количествата са прекалено големи за възможностите на миксера.

Купи в Lidl

Български ягодиБългарски ягоди
Български ягоди
23.05 - 26.05
-23%
2,99
2,29лв.
Пресни яйца XXLПресни яйца XXL
Пресни яйца XXL
20.05 - 26.05
10 + 2 БЕЗПЛАТНО
4,99лв.