
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
булгур булгур | 100 g g | ||
миди
мида (черноморски с черупки) | 500 g g | ||
белени домати
белен домат (от консерва) | 500 g g | ||
праз лук праз лук | 1 стръка стрък | ||
лук лук | 1 глави глава | ||
чесън чесън | 4 - 5 скилидки скилидка | ||
девесил девесил | 1 с.л. с.л. | ||
олио олио | 30 ml ml | ||
червен пипер червен пипер | |||
сол сол | |||
черен пипер черен пипер | |||
магданоз
магданоз (за поръсване) |
Добави съставки към нов или съществуващ вече списък за пазаруване
Създай нов списък за пазаруванеЯхния от миди с булгур
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Сваряваме булгура във вода в съотношение 1:3.
Загряваме олиото и запържваме в него нарязаните праз, лук и чесън заедно с доматите. Готвим на слаб огън. Добавяме добре почистените миди и девесила и овкусяваме със сол и черен пипер. Готвим под похлупак, докато всички миди се отворят.
Добавяме сварения булгур и сваляме от огъня. Разбъркваме добре и подправяме с червен пипер, сол и черен пипер.
По желание може да поръсим с прясно нарязан магданоз или кориандър при сервиране.
Интересно: Яхнията от миди с булгур е традиционно ястие за Странджанския край, вариация на което са мидите с ориз. Друг начин, по който странджанци готвели този морски деликатес, бил, като ги изпичали цели, с черупките, върху тенекия или направо в жарта.
А също така понякога ги сварявали, вадели ядките от черупките и ги хапвали само с хляб.