Верига от любими рецепти
Яхния от миди с булгур по рецепта на шеф Шишков

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

булгур булгур100 g g
миди мида
(черноморски с черупки)
500 g g
белени домати белен домат
(от консерва)
500 g g
праз лук праз лук1 стръка стрък
лук лук1 глави глава
чесън чесън4 - 5 скилидки скилидка
девесил девесил1 с.л. с.л.
олио олио30 ml ml
червен пипер червен пипер
сол сол
черен пипер черен пипер
магданоз магданоз
(за поръсване)

Яхния от миди с булгур

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

30 min
(3)

Начин на приготвяне

Сваряваме булгура във вода в съотношение 1:3.
Загряваме олиото и запържваме в него нарязаните праз, лук и чесън заедно с доматите. Готвим на слаб огън. Добавяме добре почистените миди и девесила и овкусяваме със сол и черен пипер. Готвим под похлупак, докато всички миди се отворят.
Добавяме сварения булгур и сваляме от огъня. Разбъркваме добре и подправяме с червен пипер, сол и черен пипер.
По желание може да поръсим с прясно нарязан магданоз или кориандър при сервиране.

Интересно: Яхнията от миди с булгур е традиционно ястие за Странджанския край, вариация на което са мидите с ориз. Друг начин, по който странджанци готвели този морски деликатес, бил, като ги изпичали цели, с черупките, върху тенекия или направо в жарта.
А също така понякога ги сварявали, вадели ядките от черупките и ги хапвали само с хляб.