
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
Добави съставки към нов или съществуващ вече списък за пазаруване
Създай нов списък за пазаруванеЯхния от патица с арпаджик
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Сваряваме патицата, обезкостяваме я и накъсваме месото на не много големи парчета. Бульона от варенето запазваме.
В тенджера със загрятото олио задушаваме нарязаните на кубчета моркови и целина. след като омекнат, добавяме доматеното пюре, брашното, маслото и дафиновите листа. Наливаме малко от бульона от варенето, добавяме червения пипер и разбъркваме добре.
Прибавяме арпаджика, заливаме с около 700 - 800 ml бульон и овкусяваме със сол, черен пипер и дафинов лист. След като омекне арпаджикът, добавяме месото от патицата и настъргваме чесъна. Накрая добавяме доматите, нарязани на кубчета, и ситно накълцания магданоз.
Сервираме яхнията, поръсена с пресен магданоз.
Интересно: Тази рецепта е вариация на т.нар. „лукова манджа“, която правели в Карловско от домашна птица (кокошка, пуйка или юрдечка), нарязана на парчета и задушена на бавен огън. Ястието се приготвяло по гроздобер, когато птиците вече са достатъчно наддали на тегло.