Верига от любими рецепти
Яхния от патица с арпаджик

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

цели патици цяла патица1
арпаджик арпаджик1,5 kg kg
домати домат3 - 4
моркови морков2 - 3
целина целина
(от главата)
150 g g
доматено пюре доматено пюре200 g g
дафинови листа дафинов лист4
чесън чесън2 скилидки скилидка
краве масло краве масло100 g g
олио олио100 g g
червен пипер червен пипер1 с.л. с.л.
магданоз магданоз1 връзка връзка
брашно брашно50 g g
сол сол
черен пипер черен пипер

Яхния от патица с арпаджик

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

2:30 h
(1)

Начин на приготвяне

Сваряваме патицата, обезкостяваме я и накъсваме месото на не много големи парчета. Бульона от варенето запазваме.
В тенджера със загрятото олио задушаваме нарязаните на кубчета моркови и целина. след като омекнат, добавяме доматеното пюре, брашното, маслото и дафиновите листа. Наливаме малко от бульона от варенето, добавяме червения пипер и разбъркваме добре.
Прибавяме арпаджика, заливаме с около 700 - 800 ml бульон и овкусяваме със сол, черен пипер и дафинов лист. След като омекне арпаджикът, добавяме месото от патицата и настъргваме чесъна. Накрая добавяме доматите, нарязани на кубчета, и ситно накълцания магданоз.
Сервираме яхнията, поръсена с пресен магданоз.

Интересно: Тази рецепта е вариация на т.нар. „лукова манджа“, която правели в Карловско от домашна птица (кокошка, пуйка или юрдечка), нарязана на парчета и задушена на бавен огън. Ястието се приготвяло по гроздобер, когато птиците вече са достатъчно наддали на тегло.