
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
цели патици цяла патица | 1 | |
арпаджик арпаджик | 1,5 kg kg | |
домати домат | 3 - 4 | |
моркови морков | 2 - 3 | |
целина
целина (от главата) | 150 g g | |
доматено пюре доматено пюре | 200 g g | |
дафинов лист дафинов лист | 4 | |
чесън чесън | 2 скилидки скилидка | |
краве масло краве масло | 100 g g | |
олио олио | 100 g g | |
червен пипер червен пипер | 1 с.л. с.л. | |
магданоз магданоз | 1 връзка връзка | |
брашно брашно | 50 g g | |
сол сол | ||
черен пипер черен пипер |
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listЯхния от патица с арпаджик
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Сваряваме патицата, обезкостяваме я и накъсваме месото на не много големи парчета. Бульона от варенето запазваме.
В тенджера със загрятото олио задушаваме нарязаните на кубчета моркови и целина. след като омекнат, добавяме доматеното пюре, брашното, маслото и дафиновите листа. Наливаме малко от бульона от варенето, добавяме червения пипер и разбъркваме добре.
Прибавяме арпаджика, заливаме с около 700 - 800 ml бульон и овкусяваме със сол, черен пипер и дафинов лист. След като омекне арпаджикът, добавяме месото от патицата и настъргваме чесъна. Накрая добавяме доматите, нарязани на кубчета, и ситно накълцания магданоз.
Сервираме яхнията, поръсена с пресен магданоз.
Интересно: Тази рецепта е вариация на т.нар. „лукова манджа“, която правели в Карловско от домашна птица (кокошка, пуйка или юрдечка), нарязана на парчета и задушена на бавен огън. Ястието се приготвяло по гроздобер, когато птиците вече са достатъчно наддали на тегло.