
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
кисело зеле кисело зеле | 2 буркана буркан | ||
пилешкo бутче пилешкo бутче | 660 g g | ||
телешки джолан телешки джолан | 1 kg kg | ||
агнешко агнешко | 1 kg kg | ||
пастърма пастърма | 400 g g | ||
булгур булгур | 100 g g | ||
краве масло краве масло | 200 g g | ||
чесън чесън | 20 g g | ||
червено вино червено вино | 20 ml ml | ||
черен пипер черен пипер | |||
червен пипер червен пипер | |||
чубрица чубрица |
Добави съставки към нов или съществуващ вече списък за пазаруване
Създай нов списък за пазаруванеЮрушка капама по девински в глинен гювеч
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
На дъното на глинения съд сипваме малко разтопено масло и слагаме накълцания чесън като основа.
Нарязваме киселото зеле на едро и слагаме плътен пласт от него върху чесъна.
Телешкото месо нарязваме и овкусяваме със сол и пипер. Не осоляваме прекалено, защото зелето и пастърмата са достатъчно солени. Редим плътен пласт телешко и поръсваме с червен пипер и чубрица.
След това слагаме слой булгур, предварително накиснат за 30 min и притискаме добре. Ако използваме лимец, трябва да го накиснем за поне 6 h. Следващият пласт е отново зеле.
Продължаваме с агнешкото, което нарязваме на ситно и редим плътен ред, овкусяваме с подправки и запечатваме с булгур.
Следващият ред е от пилешко, като разделяме бутчетата на две, покриваме със зеле и притискаме добре.
Най-отгоре слагаме пастърмата, малко разтопено масло, червен пипер и чубрица. Поливаме с малко вода или бульон.
Омесваме тесто до хомогенна смес и го оставяме да втаса за 20 - 25 min. След това го разстиламе върху капака на глинения гювеч и правим в средата му разрез на кръстче, за да може ястието да диша. Покриваме съда с него и запечатваме тестото и отстрани.
Печем на пещ или фурна на 150° С за около 4 - 5 h.