Верига от любими рецепти
Юрушка капама по девински  в глинен гювеч

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

кисело зеле кисело зеле2 буркана буркан
пилешкo бутче пилешкo бутче660 g g
телешки джолан телешки джолан1 kg kg
агнешко агнешко1 kg kg
пастърма пастърма400 g g
булгур булгур100 g g
краве масло краве масло200 g g
чесън чесън20 g g
червено вино червено вино20 ml ml
черен пипер черен пипер
червен пипер червен пипер
чубрица чубрица

За тестото

брашно брашно500 g g
яйца яйце1
суха мая суха мая0,25 кубчета кубче
прясно мляко прясно мляко50 ml ml
сол сол

Юрушка капама по девински в глинен гювеч

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

5:30 h
(13)

Начин на приготвяне

На дъното на глинения съд сипваме малко разтопено масло и слагаме накълцания чесън като основа.
Нарязваме киселото зеле на едро и слагаме плътен пласт от него върху чесъна.
Телешкото месо нарязваме и овкусяваме със сол и пипер. Не осоляваме прекалено, защото зелето и пастърмата са достатъчно солени. Редим плътен пласт телешко и поръсваме с червен пипер и чубрица.
След това слагаме слой булгур, предварително накиснат за 30 min и притискаме добре. Ако използваме лимец, трябва да го накиснем за поне 6 h. Следващият пласт е отново зеле.
Продължаваме с агнешкото, което нарязваме на ситно и редим плътен ред, овкусяваме с подправки и запечатваме с булгур.
Следващият ред е от пилешко, като разделяме бутчетата на две, покриваме със зеле и притискаме добре.
Най-отгоре слагаме пастърмата, малко разтопено масло, червен пипер и чубрица. Поливаме с малко вода или бульон.
Омесваме тесто до хомогенна смес и го оставяме да втаса за 20 - 25 min. След това го разстиламе върху капака на глинения гювеч и правим в средата му разрез на кръстче, за да може ястието да диша. Покриваме съда с него и запечатваме тестото и отстрани.
Печем на пещ или фурна на 150° С за около 4 - 5 h.