Верига от любими рецепти
Задушен свински джолан с манатарки по рецепта на шеф Манчев

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

свински джолан свински джолан2 бр. бр.
целина целина2 глави глава
манатарки манатарка300 g g
филе Елена филе Елена
(или прошуто)
200 g g
лук лук100 g g
пресен лук пресен лук1 връзка връзка
бира бира100 ml ml
сол сол15 g g
черен пипер черен пипер10 g g
пушен червен пипер пушен червен пипер5 g g
олио олио50 ml ml
моркови морков100 g g
чесън чесън2 скилидки скилидка
магданоз магданоз0,5 връзка връзка
салвия салвия6 - 7 листа лист

Задушен свински джолан с манатарки

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

2:30 h
(43)

Начин на приготвяне

Овкусяваме джолана със сол, пушен червен и черен пипер. Намазваме го с олио и печем за около 15 min на 200° С. 
Нарязваме на едро целината, моркова, лука, гъбите и филето. 
Изваждаме джолана от тавата и в същата мазнина печем зеленчуците с филето Елена, подправките и чесъна за 10 min на 200° С. Връщаме джолана в тавата, доливаме бирата и около 2 l вода, покриваме с метално фолио и печем на 200° С за 2 h и 30 min. 
Сервираме, като отдолу оформяме канапе от зеленчуците, отгоре поставяме обезкостения джолан, поливаме с бульона от печеното и поръсваме с пресен магданоз.

Зимният сезон е наситен с празници, традиционно свързани с повече време вкъщи, домашна храна и големи трапези. За да разнообразим иначе богатата на месо зимна кухня, добавяме зеленчуци в менюто, особено сезонните – целина, лук, моркови, а също и ряпа, кисело зеле, гулия, алабаш, праз и червено цвекло.

Съчетай със сухо червено вино като нашето Бордо, Франция.