Верига от любими рецепти
Задушена бамя с кафяв ориз и домати

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

бамя бамя500 g g
лук лук
(стар)
100 g g
чесън чесън2 скилидки скилидка
копър копър0,5 връзка връзка
кафяв ориз кафяв ориз80 g g
домати домат100 g g
краве масло краве масло50 g g
олио олио50 ml ml
сол сол
черен пипер черен пипер

Задушена бамя с кафяв ориз и домати

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

40 min
(4)

Начин на приготвяне

Нарязваме стария лук на дребно и го задушаваме с малко олио на бавен огън.

През това време на ренде настъргваме домата (по възможност – по-мек и узрял), и го добавяме към задушения лук. Овкусяваме със сол и черен пипер и оставяме за около 10 min, докато течността се редуцира.

Добавяме ориза, заливаме с 150 ml вода и оставяме за 10–15 min на бавен огън. Бъркаме, за да не загори.

Накрая добавяме бамята със собствения сос и на бавен огън оставяме сместа да редуцира. Завършваме с маслото и ситно нарязания чесън и объркваме.

Поднасяме със ситно накълцан пресен копър.