Верига от любими рецепти
Заек с лешници и сметанов сос

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

цял заек цял заек1
лук лук1 глави глава
чесън чесън2 скилидки скилидка
моркови морков1
лешници лешник
(сурови)
50 g g
бекон бекон100 g g
стафиди стафида50 g g
краве масло краве масло50 g g
сметана за готвене сметана за готвене200 ml ml
печурки печурка
(печурки)
150 g g
мащерка мащерка2 стръка стрък
маслиново масло маслиново масло6 с.л. с.л.
сол сол
черен пипер черен пипер

Заек с лешници и сметанов сос

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

2:20 h
(11)

Начин на приготвяне

Измиваме и подсушаваме заека. В тиган загряваме 2-3с.л. маслиново масло и добавяме ситно нарязаните лук и чесън, настъргания морков, нарязания на кубчета бекон. Запържваме до златисто и добавяме стафидите и натрошените на по-едро лешници. Накрая слагаме маслото да се разтопи. Подправяме със сол и черен пипер и сваляме от огъня.

Изчакваме плънката да изстине малко и пълним заека. Зашиваме го и отгоре овкусяваме със сол, черен пипер и маслиново масло. Слагаме заека в тава и добавяме вода, колкото да покрие дъното. Печем час и половина в предварително загрята на 180°С фурна.

Междувременно в 2 - 3 с.л. маслиново масло запържваме нарязаните на полумесеци гъби и добавяме сметаната. Редуцираме и овкусяваме със сол и черен пипер. Накрая прибавяме мащерката и разбъркваме.Как да сервираме:Поднасяме пълнения заек с гъбено-сметановия сос.

Комбинираме с тъмно френско розе.