Верига от любими рецепти
Заешка яхния в гювеч

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Опитай с чаша Cimarosa Пинотаж, Южна Африка.

Съставки

цял заек цял заек1 бр. бр.
лук лук
(стар)
50 g g
праз лук праз лук100 g g
домати домат200 g g
червени чушки червена чушка100 g g
сушени чушки сушена чушка3 бр. бр.
картофи картоф150 g g
манатарки манатарка100 g g
кладница кладница100 g g
чесън чесън2 скилидки скилидка
дафинов лист дафинов лист2 бр. бр.
бахар бахар5 зърна зърно
черен пипер черен пипер5 зърна зърно
пушен червен пипер пушен червен пипер20 g g
червен пипер червен пипер
(сладък)
20 g g
сол сол20 g g
магданоз магданоз1 връзка връзка
олио олио100 ml ml
сланина сланина
(пушена или бекон)
100 g g
червено вино червено вино50 ml ml

Заешка яхния в гювеч

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

2:00 h
(10)

Начин на приготвяне

Почистваме заека, овкусяваме със сол и черен пипер.
Задушаваме зеленчуците без доматите. Добавяме сол, черен и червен пипер (сладък и пушен) и виното. Цялата смес изсипваме в гювеча. Слагаме останалите подправки и заека.
Нарязваме сланината или бекона на едро, запечатваме на сух тиган и добавяме при заека.
Печем домата на 200° С за 5-7 min, обелваме го и цял го слагаме в гювеча. 
Добавяме ½ връзка ситно нарязан магданоз. Затваряме гювеча и готвим за около 2 ч на 200° С. 
Поднасяме с прясно нарязан магданоз.