Верига от любими рецепти
Заешки рулад с печен сос

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

цял заек цял заек1
сушени домати сушен домат1 буркана буркан
пушен кашкавал Скаморца пушен кашкавал Скаморца200 g g
босилек босилек7 - 8 листа лист
розмарин розмарин1 стръка стрък
бяло вино бяло вино200 ml ml
краве масло краве масло100 g g
лук лук1 глави глава
чесън чесън4 - 5 скилидки скилидка
зеленчуков бульон зеленчуков бульон650 ml ml
маслиново масло маслиново масло80 ml ml
сол сол
черен пипер черен пипер

Заешки рулад с печен сос

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

2:00 h
(1)

Начин на приготвяне

Обезкостяваме заека с помощта на много остър нож. Това става бавно и с повишено внимание, за да не се нараним. Първо го обръщаме да легне по гръб на дъска и отстраняваме месото по ребрата. Прокарваме ножа по дължината на гръбначния стълб между костта и месото. Отрязваме главата и опашната кост и отстраняваме гръбначния стълб. Предните и задните крака ги обезкостяваме, като правим малък разрез от вътрешната страна и отстраняваме раменните кости.Овкусяваме обезкостеното месо със сол, черен пипер имаслиново масло от двете страни.

Разпределяме равномерно настърганата скаморца, отгоре сушените домати и листата босилек, след което навиваме на руло. Оформения рулад завързваме с коноп за печене и го запечатваме от всички страни в тиган с предварително загрято маслиново масло. Прехвърляме рулада в тава, доливаме малко бульон и печем час - час и половина в загрята на 180°С фурна. Десет минути, преди да го извадим, го намазваме с половината масло и го връщаме във фурната да се допече.

През това време приготвяме печения сос, като в тенджера загряваме 50 млмаслиново масло и запържваме лука и чесъна, нарязани на едро. Добавяме костите и изрезките от заека и ги запържваме. Овкусяваме със сол, черен пипер и добавяме останалото масло. Намачкваме кокалите, за да отделят соковете си, след което добавяме виното и бульона и оставяме да къкри около половин час.

Поднасяме заешкия рулад с печения сос.