
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listЗаешки рулад с печен сос
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Обезкостяваме заека с помощта на много остър нож. Това става бавно и с повишено внимание, за да не се нараним. Първо го обръщаме да легне по гръб на дъска и отстраняваме месото по ребрата. Прокарваме ножа по дължината на гръбначния стълб между костта и месото. Отрязваме главата и опашната кост и отстраняваме гръбначния стълб. Предните и задните крака ги обезкостяваме, като правим малък разрез от вътрешната страна и отстраняваме раменните кости.Овкусяваме обезкостеното месо със сол, черен пипер имаслиново масло от двете страни.
Разпределяме равномерно настърганата скаморца, отгоре сушените домати и листата босилек, след което навиваме на руло. Оформения рулад завързваме с коноп за печене и го запечатваме от всички страни в тиган с предварително загрято маслиново масло. Прехвърляме рулада в тава, доливаме малко бульон и печем час - час и половина в загрята на 180°С фурна. Десет минути, преди да го извадим, го намазваме с половината масло и го връщаме във фурната да се допече.
През това време приготвяме печения сос, като в тенджера загряваме 50 млмаслиново масло и запържваме лука и чесъна, нарязани на едро. Добавяме костите и изрезките от заека и ги запържваме. Овкусяваме със сол, черен пипер и добавяме останалото масло. Намачкваме кокалите, за да отделят соковете си, след което добавяме виното и бульона и оставяме да къкри около половин час.
Поднасяме заешкия рулад с печения сос.