Верига от любими рецепти
Запечен със скаморца свински врат със сотирани зеленчуци и гъбен сос

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

свински врат свински врат
(с кост)
700 g g
маслиново масло маслиново масло30 ml ml
тиквички тиквичка
патладжан патладжан
моркови морков1
пушен кашкавал Скаморца пушен кашкавал Скаморца120 g g
печурки печурка
(печурки)
120 g g
манатарки манатарка50 g g
лук лук1 глави глава
краве масло краве масло100 g g
зеленчуков бульон зеленчуков бульон20 ml ml
сметана за готвене сметана за готвене100 ml ml
чесън чесън2 скилидки скилидка
мащерка мащерка2 стръка стрък
сол сол
черен пипер черен пипер

Запечен със скаморца свински врат със сотирани зеленчуци и гъбен сос

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

50 min
(4)

Начин на приготвяне

Овкусяваме вратните пържоли със сол, черен пипер и малко маслиново масло и ги нареждаме в намазнена тавичка. В предварително загрята на 220°С фурна печем 15 min.

Междувременно нарязваме на малки кубчета половин тиквичка и половин морков. Задушаваме ги в тиган със загрятотомаслиново масло и 20 g масло. Подправяме със сол, черен пипер, ситно накълцана скилидка чесън и половин стрък мащерка. След като зеленчуците омекнат, ги изваждаме в отделен съд. Когато месото е готово, поставяме върху него задушените моркови и тиквичка, а върху тях - нарязана на филийки скаморца, и връщаме да се запекат за още 10 min.

Гъбения сос приготвяме, като задушим в малкомаслиново масло и масло наситнения лук и нарязаните на тънки полумесеци печурки и манатарки. Добавяме зеленчуковия бульон и когато течността изври наполовина, доливаме сметаната. Бъркаме, докато сосът се редуцира.

В тиган загрявамемаслиново масло и 30 g масло и задушаваме патладжана и останалите тиквичка и морков, нарязани на ивички. Подправяме със сол, черен пипер, мащерка и скилидка чесън.