
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listЗапечен със скаморца свински врат със сотирани зеленчуци и гъбен сос
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Овкусяваме вратните пържоли със сол, черен пипер и малко маслиново масло и ги нареждаме в намазнена тавичка. В предварително загрята на 220°С фурна печем 15 min.
Междувременно нарязваме на малки кубчета половин тиквичка и половин морков. Задушаваме ги в тиган със загрятотомаслиново масло и 20 g масло. Подправяме със сол, черен пипер, ситно накълцана скилидка чесън и половин стрък мащерка. След като зеленчуците омекнат, ги изваждаме в отделен съд. Когато месото е готово, поставяме върху него задушените моркови и тиквичка, а върху тях - нарязана на филийки скаморца, и връщаме да се запекат за още 10 min.
Гъбения сос приготвяме, като задушим в малкомаслиново масло и масло наситнения лук и нарязаните на тънки полумесеци печурки и манатарки. Добавяме зеленчуковия бульон и когато течността изври наполовина, доливаме сметаната. Бъркаме, докато сосът се редуцира.
В тиган загрявамемаслиново масло и 30 g масло и задушаваме патладжана и останалите тиквичка и морков, нарязани на ивички. Подправяме със сол, черен пипер, мащерка и скилидка чесън.