Верига от любими рецепти
Запечени картофи със сос „Болонезе“ и моцарела

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

картофи картоф400 g g
лук лук глави глава
чесън чесън2 скилидки скилидка
кайма кайма200 g g
червено вино червено вино100 ml ml
моркови морков1
белени домати белен домат425 ml ml
доматен сос доматен сос200 g g
моцарела моцарела250 g g
заквасена сметана заквасена сметана
(20%)
200 g g
копър копър връзка връзка
магданоз магданоз връзка връзка
див лук див лук
(може да се замени с див чесън)
20 стръка стрък
маслиново масло маслиново масло50 ml ml
сол сол
черен пипер черен пипер
босилек босилек10 - 15 листа лист

Запечени картофи със сос „Болонезе“ и моцарела

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:30 h
(5)

Начин на приготвяне

Свари и обели картофите (нека са сварени на 90%, за да не станат на пюре при последващото запичане). Нарежи ги на равни кубчета

Междувременно загрей 30 mlмаслиново масло в тиган и задуши лука, чесъна и морковите, нарязани на ситно. Щом омекнат, добави каймата и когато се запържи, долей виното. Остави да се редуцира

Добави белените домати и задуши отново, след което добави доматения сос и разбъркай

Поръси с пресен босилек

Овкуси със сол и черен пипер и готви соса „Болонезе“ под похлупак около 30 min6. Прехвърли картофите в тавичка, намазнена с малко маслиново масло, и добави соса отгоре

Покрий ястието с моцарела (настъргана или нарязана) и запечи за десетина минути в предварително загрята на 220°С градуса фурна, докато сиренето се разтопи

През това време в купа постави заквасената сметана и ситно нарязаните билки - копъра, магданоза и дивия лук. Разбъркай добре

Овкуси със сол, черен пипер и малкомаслиново масло и поднеси соса към картофите