Верига от любими рецепти
Запечено агнешко с пресен чесън и джоджен

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

агнешка задна четвъртина агнешка задна четвъртина1,5 kg kg
ориз ориз100 g g
спанак спанак500 g g
гъби гъби300 g g
пресен чесън пресен чесън3 връзка връзка
лук лук
(стар)
150 g g
моркови морков100 g g
джоджен джоджен1 връзка връзка
червен пипер червен пипер20 g g
домати домат100 g g
сол сол10 g g
черен пипер черен пипер5 g g
олио олио50 ml ml
краве масло краве масло100 g g
бира бира100 ml ml

Запечено агнешко с пресен чесън и джоджен

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

2:30 h
(41)

Начин на приготвяне

Овкусяваме почистеното агнешко като втриваме маслото в месото. Поръсваме със сол, черен и червен пипер.

Слагаме агнешкото в тава, нарязваме лука и моркова на едро и добавяме половината пресен чесън и джоджен. Към тях сипваме бирата и водата. Печем на добре загрята фурна за около 120 min на 200° C.

Отделно в тенджера сипваме олио и нарязваме останалите зеленчуците – гъби, лук, спанак и половината на пресния чесън, на дребно. Задушаваме ги на бавен огън и добавяме ориза, половината джоджен и доматите, нарязани на дребни кубчета. Доливаме 100 ml вода и готвим на бавен огън до готовност. 

Задушеното агнешко намазваме още веднъж с масло и допичаме на 200° C за около 10 min, за се получи хрупкава коричка. 

Отделно пасираме бульона със зеленчуците, прецеждаме и в тенджера на бавен огън го редуцираме до получаването на сос. Към него добавяме 10 g масло и заливаме ястието.

Сервираме печеното агнешко с пресен чесън и джоджен с гарнитура ориз със спанак, гъби и домати.