Верига от любими рецепти
Зеленчуци на фурна с печено Фета сирене и люти круши

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

моркови морков1 връзка връзка
пащърнак пащърнак2 бр. бр.
червено цвекло червено цвекло3 глави глава
червен лук червен лук2 глави глава
патладжан патладжан1 бр. бр.
сладки картофи сладък картоф2 бр. бр.
сирене Фета сирене Фета200 g g
люти чушки люта чушка
(червена)
1 бр. бр.
черен сусам черен сусам
(или бял)
2 ч.л. ч.л.
круши круша2 бр. бр.
лайм лайм1 бр. бр.
магданоз магданоз1 връзка връзка
маслиново масло маслиново масло
сол сол
черен пипер черен пипер

Зеленчуци на фурна с печено Фета сирене и люти круши

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

50 min
(39)

Начин на приготвяне

Загряваме фурната на 200°C. Измиваме зеленчуците и ги обелваме. Нарязваме морковите и пащърнака на половинки или четвъртинки според желаната дебелина, цвеклото и лука – на кръгчета, а сладките картофи и патладжаните на филийки с дебелина около 1,5 cm.
Равномерно разпределяме зеленчуците върху хартия за печене, намазваме ги с 3-4 с.л. маслиново масло и овкусяваме със сол и черен пипер.
Печем около 30 min, разбъркваме зеленчуците, натрошаваме отгоре сирене Фета, поръсваме сусама и печем още около 10 min или до готовност. 
През това време настъргваме на ситно кората на лайма и изстискваме сока му.
Измиваме крушите, отстраняваме семките и ги нарязваме на кубчета. Нарязваме лютата чушка на кръгчета. Объркваме лютата чушка, крушите и сока от лайм с 1 ч.л. настъргана кора от лайм и 2-3 с.л. маслиново масло в купа и подправяме със сол и черен пипер.
Поднасяме ястието с дресинга от люта чушка и лайм и поръсваме с магданоз.