Зеленчукови кюфтета

Зеленчукови кюфтета

ТрудностЛесна
Подготовка5 min
Приготвяне30 min

Начин на приготвяне

  1. Измивамe и нарязваме гъбите на ситно. Добавяме ги в горещ тиган на висока температура с 1 с.л. вода и ги готвим под капак. Когато намалят обема си, махаме капака и готвим, докато водата се изпари напълно. След това добавяме маслиново масло и запържваме за кратко.
  2. Междувременно нарязваме на ситно праза, целината и левурдата и ги добавяме към гъбите. Овкусяваме със сол и черен пипер и готвим на средна степен на котлона за 3 – 4 min, докато омекнат и водата от зеленчуците се изпари. Режем на ситно подправките, добавяме към зеленчуковата смес и прехвърляме всичко в голяма купа.
  3. В чопър слагаме хляба или галетата заедно със семките, за да станат на трохи. Добавяме ги в купата със зеленчуците. В чопъра слагаме и отцедения боб и смиламе, докато стане на гладка консистенция. Прехвърляме към зеленчуците и добавяме яйцето и оцета. Разбъркваме сместа, докато всичко се разпредели равномерно.
  4. Оформяме кюфтета от получената смес и ги запържваме в горещ тиган с маслиново масло на средна степен на котлона до получаване на златиста коричка. Сервираме ги горещи, гарнирани със заквасена сметана и репички, овкусени с маслиново масло, оцет и сол.