
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
кисело зеле кисело зеле | 1,5 kg kg | ||
лук лук | 1 глави глава | ||
стафиди стафида | 100 g g | ||
печурки
печурка (Челядинка) | 100 g g | ||
ориз ориз | 150 g g | ||
лешници
лешник (смлени) | 100 g g | ||
сушенo лютo чушле сушенo лютo чушле | 2 | ||
олио олио | 100 ml ml | ||
сол сол | |||
черен пипер черен пипер | |||
джоджен джоджен | |||
червен пипер червен пипер |
Добави съставки към нов или съществуващ вече списък за пазаруване
Създай нов списък за пазаруванеЗелеви сарми с лешници и люти чушки, поднесени с доматена салца
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Почистваме зелката и отделяме хубавите листа. Останалото зеле нарязваме на дребно.
Отделно в тенджера поставяме почистените и нарязани лук и гъби да се задушават, овкусяваме с щипка сол, черен пипер и джоджен. Добавяме ориза, около 150 - 200 ml бульон и готвим за около 25 min на бавен огън, докато омекне. След това прибавяме стафидите, натрошените лешници, червения пипер и накълцаните сухи люти чушки.
С готовата смес оформяме сармите .
Подреждаме ги в предварително намазнен съд за печене. Поръсваме отгоре с малко червен пипер и джоджен, след което покриваме с нарязаното зеле. Наливаме 100 - 150 ml вода, покриваме с алуминиево фолио и печем за около час и половина на 200° С.
За доматената салца:
Обелваме и настъргваме доматите, почистваме лука и го нарязваме на дребно. В тенджера задушаваме лука, добавяме доматите, червения пипер, ситно нарязаните магданоз и чесън, овкусяваме със сол и черен пипер. Оставяме на бавен огън да се редуцира и накрая добавяме захарта.