Верига от любими рецепти
Зелеви сарми с лешници и люти чушки, поднесени с доматена салца

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

кисело зеле кисело зеле1,5 kg kg
лук лук1 глави глава
стафиди стафида100 g g
печурки печурка
(Челядинка)
100 g g
ориз ориз150 g g
лешници лешник
(смлени)
100 g g
сушенo лютo чушле сушенo лютo чушле2
олио олио100 ml ml
сол сол
черен пипер черен пипер
джоджен джоджен
червен пипер червен пипер

За доматената салца:

домати домат
(узрели )
300 g g
лук лук100 g g
чесън чесън2 скилидки скилидка
олио олио50 ml ml
магданоз магданоз0,25 връзка връзка
захар захар30 g g
сол сол
черен пипер черен пипер

Зелеви сарми с лешници и люти чушки, поднесени с доматена салца

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

2:15 h
(20)

Начин на приготвяне

Почистваме зелката и отделяме хубавите листа. Останалото зеле нарязваме на дребно.

Отделно в тенджера поставяме почистените и нарязани лук и гъби да се задушават, овкусяваме с щипка сол, черен пипер и джоджен. Добавяме ориза, около 150 - 200 ml бульон и готвим за около 25 min на бавен огън, докато омекне. След това прибавяме стафидите, натрошените лешници, червения пипер и накълцаните сухи люти чушки.

С готовата смес оформяме сармите .

Подреждаме ги в предварително намазнен съд за печене. Поръсваме отгоре с малко червен пипер и джоджен, след което покриваме с нарязаното зеле. Наливаме 100 - 150 ml вода, покриваме с алуминиево фолио и печем за около час и половина на 200° С.

За доматената салца:

Обелваме и настъргваме доматите, почистваме лука и го нарязваме на дребно. В тенджера задушаваме лука, добавяме доматите, червения пипер, ситно нарязаните магданоз и чесън, овкусяваме със сол и черен пипер. Оставяме на бавен огън да се редуцира и накрая добавяме захарта.