Верига от любими рецепти
Зелеви сарми с рагу от зеленчуци по рецепта на шеф Манчев

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

листа от кисело зеле лист от кисело зеле12 бр. бр.
лук лук
(стар)
100 g g
пресен лук пресен лук50 g g
гъби гъби150 g g
червени чушки червена чушка100 g g
патладжан патладжан300 g g
олио олио100 ml ml
зеленчуков бульон зеленчуков бульон100 ml ml
джоджен джоджен
сол сол
червен пипер червен пипер
черен пипер черен пипер
чесън чесън

Зелеви сарми с рагу от зеленчуци

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:30 h
(12)

Начин на приготвяне

Белим, режем на шайби и поръсваме със сол патладжаните. 
Задушаваме стария лук, червената чушка и гъбите. Овкусяваме със сол, черен, червен пипер, джоджен и чесън. 
Завиваме плънката в зелевите листа. 
Измиваме и подсушаваме патладжана. Слагаме го с малко олио на дъното на тавата, а отгоре подреждаме сармите, наливаме бульона и покриваме с метално фолио. 
Печем за 90 min на 200° С.

Половината от чара на сармите е в листата, в които са обвити. В края на есента и началото на зимата е подходящият момент за направата на традиционната за всяка къща зимнина – киселото зеле. В различни части на България то се приготвя нарязано или цяло, а за оцветяване на сока се използва цвекло или се добавят няколко глави червено зеле. За подобряване на вкуса му се използват ябълки, лук и хрян.