Верига от любими рецепти
Житна попара със сушени плодове

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

жито жито300 g g
прясно мляко прясно мляко500 ml ml
мед мед100 g g
сушени плодове сушени плодове
(по избор)
150 g g

Житна попара със сушени плодове

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

60 min
(6)

Начин на приготвяне

Сваряваме житото във вода и оставяме да се охлади.
Кипваме млякото заедно с медa и докато е още горещо, заливаме с него свареното жито, което предварително сме разпределили в купички и сме гарнирали с нарязани сушени плодове.

Интересно: Вареното в прясно мляко жито векове наред е било използвано като традиционна обредна храна, особено характерна за Северна Централна България. С добавка от също характерните за българската кухня сушени плодове то може да бъде както полезен десерт, такаи пълноценна ежедневна закуска.