
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Житна попара със сушени плодове
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Сваряваме житото във вода и оставяме да се охлади.
Кипваме млякото заедно с медa и докато е още горещо, заливаме с него свареното жито, което предварително сме разпределили в купички и сме гарнирали с нарязани сушени плодове.
Интересно: Вареното в прясно мляко жито векове наред е било използвано като традиционна обредна храна, особено характерна за Северна Централна България. С добавка от също характерните за българската кухня сушени плодове то може да бъде както полезен десерт, такаи пълноценна ежедневна закуска.