Великденското меню на Манчев и Шишков вече е тук

ВКУСЕН ПРАЗНИК!

1
Предястието
Ориз с агнешки дреболии и гъби
  • 60 min
  • Трудност 2/5
  • Порции 4бр.
продукти

400 g бял ориз премиум Tiradel 250 g агнешки комплект Порция свежест 1 голяма глава лук 2–3 скилидки чесън 250 g гъби печурки 1,5 l гъбен или зеленчуков бульон 150 ml бяло вино прясна мащерка чубрица Родна стряха зехтин Promienna сол и черен пипер Kania

начин на приготвяне

1. Запретни ръкави – време е за готвене! Започни своето стартово ястие като нарежеш на малки кубчета агнешките дреболии и ги свариш в подсолена вода.
2. Нарежи лука и чесъна на ситно и ги задуши в дълбок тиган или тенджера с малко зехтин.
3. Нарежи гъбите на шайби, добави ги в тигана/тенджерата заедно с дреболиите и задуши.
4. Добави ориза и запържи за 2–3 минути, като не забравяш да бъркаш непрестанно.
5. Сипи и виното и остави да изври, като все така продължаваш да бъркаш постоянно.
6. Започни да добавяш бульона – по 1–2 черпака – и бъркай, докато не изври. Повтаряй тази процедура, докато оризът стане готов.
7. Подправи с чубрица и накъсана мащерка и свали от огъня своето вече готово ястие.
8. За финал овкуси със сол и черен пипер. Предстои ти най-приятната част

2
Основното
Не позволявай на твоите хора да се заситят с ориза, защото колкото и вкусен да им е той, най-хубавото тепърва предстои -
Агнешки котлети със сос с червено вино
  • 60 min (без мариноването)
  • Трудност 4/5
  • Порции 4бр.
продукти

1 опаковка агнешки котлет с ребра Порция свежест 100 g краве масло Родна стряха 5 – 6 листа салвия 1 стрък розмарин 250 ml червено вино 500 ml говежди бульон от кости 2 скилидки чесън зехтин Promienna сол и черен пипер Kania

начин на приготвяне

1. Като начало раздели агнешкия котлет на четири части.
2. Овкуси ги със сол, пипер, чесън, розмарин и салвия и полей със зехтин. Така маринованото месо остави на спокойствие в хладилник и не го мисли в продължение на 12 часа.
3. Извади го 30 минути преди да го готвиш, за да се стопли.
4. Загрей 50 g масло и малко зехтин в тиган и запечатай хубаво всяко парче месо – поне по 4–5 минути от всяка страна, докато стане хрупкаво и кафяво.
5. Добави подправките и чесъна от маринатата. Ако тиганът е с метална дръжка, постави във фурна на 200°C за 10–12 минути да се запече. Ако не е с метална дръжка, прехвърли сместа в тава и постави нея във фурната.
6. Когато извадиш месото, остави да почине поне 10 минути.
7. През това време добави в тигана на силен огън червеното вино и редуцирай за 3-4 минути. Добави бульона и останалото масло, овкуси със сол и черен пипер и редуцирай.
8. Основното ястие вече също е готово! Поднеси с широка усмивка – нищо не създава по-истинско празнично настроение!

3
Гарнитурата към основното
Бонбони от спанак, пълнени с гъби, броколи и зелен боб
  • 25 min
  • Трудност 2/5
  • Порции 4бр.
продукти

100 g спанак 60 g гъби печурки 60 g броколи 60 g зелен боб Chira, предварително бланширан 4 чери домата 10 листа пресен лук 3 – 4 стръка мащерка 5 g босилек 1 скилидка чесън 50 g краве масло Родна стряха 20 ml зехтин Promienna сол и черен пипер Kania

начин на приготвяне

1. Измий целите листа от спанака и ги бланширай в подсолена вода за около 10 секунди заедно с листата от пресния лук.
2. След това ги шокирай (потопи рязко) в студена вода.
3. Нарежи на ситно гъбите, броколите и зеления боб и ги задуши в разтопено масло.
4. Овкуси ги със сол, черен пипер, босилек и нарязан на ситно чесън и остави така получената плънка да изстине.
5. Напълни листата от спанак с плънката и завий на бонбон.
6. Завържи „бонбоните“ с листа от пресен лук, аранжирай в чинията с чери домат и мащерка и полей със зехтин.

4
Салатата
Агнешките специалитети несъмнено пленяват небцето! Какво още е нужно на празничната трапеза? Свежа салата, разбира се!
Микс от зелени салати, спанак и рукола, поднесени с панирано яйце
  • 20 min
  • Трудност 2/5
  • Порции 4бр.
продукти

8 яйца (4 за паниране и 4 за панировката) 200 g брашно Castello 200 g галета Castello 200 g спанак 400 g копф салата 200 g рукола 8 репички 150 ml зехтин Promienna 4 лимонa 120 g орехи сол Kania

начин на приготвяне

1. Първата ти стъпка в приготвянето на салатата от специалното великденско меню е да свариш четири яйца – по едно за всяка порция – за 10 минути.
2. Когато са готови, ги обели и потопи във вода. След това ги потопи постепенно в брашно, разбито яйце и галета, а когато минат по целия този ред, ги запържи до златисто.
3. Почисти спанака и копф салатата и ги накъсай. Добави към тях руколата и нарязаните репички, а после овкуси със зехтин, сол и фреш от лимон.
4. Време е да направим това ястие освен вкусно и красиво! Нарежи панираното яйце и го подреди в чинията върху микса салати. След това поръси отгоре с цели орехи. Отпусни фантазията си и придай специален вид на салатата!

5
Десертът
И така: призови вдъхновението си, защото предстои най-сладката част от специалното празнично меню – тортата! И понеже е Великден, тя е не каква да е, а… козуначена!
Козуначена торта с яйчен крем и меренг
  • 60 min
  • Трудност 3/5
  • Порции 1 торта
продукти

1 козунак (прибл. 500 g, може да използвате и остатъци от различни видове козунаци) 8–10 яйца 200 ml прясно мляко Pilos 400 ml сметана за готвене Pilos 1 шушулка ванилия 350 g кристална захар Захира 150 ml вода

начин на приготвяне

1. Започни като разделиш жълтъците от белтъците на яйцата.
2. Разбий жълтъците с 200 g от захарта, докато се получи пухкав крем.
3. Свари млякото и сметаната заедно с ванилията и започни да добавяш на малки части получената смес към жълтъците, като бъркаш непрестанно.
4. Сложи на котлон за десетина минути, като внимаваш да не получиш бъркани яйца – дръж температурата на яйчната смес сравнително ниска (не бива да превишава 82 градуса) и бъркай непрестанно до получаване на основен яйчен крем (или още – крем англез).
5. Нарежи козунака на филии и ги нареди в тавичка. Намажи ги отгоре с крема, после подреди нов ред козунак и завърши с крем.
6. Постави в хладилник за 20-30 min докато стегне леко кремът.
7. Приготви захарен сироп в съотношение 1:1 – със 150 g захар и 150 ml вода.
8. Направи италиански меренг – белтъци на сняг, при които вместо да добавиш захар, добавяш при непрестанно бъркане с миксер редуциран захарен сироп. Целта е белтъците да са пухкави и меки, не твърди. Терминът в кулинарията е soft peak (мек връх).
9. Разстели белтъците отгоре на тортата и оформи връхчета с лъжица.
10. По желание може да запечеш с горелка за брюле, за да получат приятен кафеникав загар. Ако не разполагаш с такава, запечи за 3-4 минути в силно нагорещена фурна само с горен реотан.

Остава най-вкусната част. Не е нужно да ти казваме коя е тя, нали? :)
Добър апетит!