3 вида мекици

шеф Шишков
шеф Шишков
3 вида мекици
Степен на трудностСредно трудна
Време за приготвяне2:00 h

Начин на приготвяне

    Слагаме маята в купа с малко вода, щипка захар и малко брашно. Разбиваме сместа докато стане на каша. След това поръсваме с още малко брашно отгоре и без да разбъркваме оставяме да шупне. 

    В друг съд изсипваме останалото количество брашно. По средата правим кладенче, в което добавяме бялото вино и половината количество мас. След това започваме да разбъркваме цялата смес до получаването на тесто. Ако сместа е суха може да се добави още малко вино, а ако е по-мокра – брашно. Когато сместа започне да наподобява по-твърдо тесто, добавяме шупналата мая вътре и отново разбъркваме добре. След като се получи хомогенна смес покриваме съда с кърпа и оставяме тестото да втаса.

    Изчакваме го да втаса, след което го поръсваме с малко брашно, за да не залепва и отново започваме да месим. Когато е готово го разделяме на 3 равни части – по една за всеки вид от мекиците.

    Мекици с плънка от сирене и булгур:

    Намачкваме 1/3 от сиренето в купа и добавяме предварително сварения булгур. Разточваме тестото и го нарязваме на средно големи триъгълни парчета. В единия край на всяко от тях слагаме по 1 лъжица от плънката и захлупваме, като притискаме краищата. 

    Мекици с плънка от сирене и яйце:

    Намачкваме 1/3 от сиренето в друга купа и добавяме яйцето. Разбъркваме до получаването на смес. Разточваме тестото и го нарязваме на големи квадрати. Слагаме по една лъжица от сместа върху всяко парче и захлупваме. Притискаме краищата добре един към друг.

    Дърпани мекици със сирене:

    Разточваме тестото. Върху него намачкваме 1/3 от сиренето и го премесваме отново с ръце, за да се получи тесто със сирене. След това го разделяме на равни части и ги разстиламе леко с ръце до големината, с която желаем да бъдат мекиците.

    Накрая в тиган загряваме олио и останалото количество от свинската мас. Слагаме в него мекиците и пържим до златисто.