Верига от любими рецепти
3 вида мекици по рецепти на шеф Шишков

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

За тестото

брашно брашно1 kg kg
суха мая суха мая1 пакетчета пакетче
вода вода100 ml ml
захар захар1 ч.л. ч.л.
бяло вино бяло вино200 ml ml
свинска мас свинска мас50 g g

За плънките

булгур булгур
(предварително сварен)
500 g g
яйца яйца1 бр. бр.
краве сирене краве сирене250 g g

-

олио олио
свинска мас свинска мас

3 вида мекици

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

2:00 h
(77)

Начин на приготвяне

Слагаме маята в купа с малко вода, щипка захар и малко брашно. Разбиваме сместа докато стане на каша. След това поръсваме с още малко брашно отгоре и без да разбъркваме оставяме да шупне. 

В друг съд изсипваме останалото количество брашно. По средата правим кладенче, в което добавяме бялото вино и половината количество мас. След това започваме да разбъркваме цялата смес до получаването на тесто. Ако сместа е суха може да се добави още малко вино, а ако е по-мокра – брашно. Когато сместа започне да наподобява по-твърдо тесто, добавяме шупналата мая вътре и отново разбъркваме добре. След като се получи хомогенна смес покриваме съда с кърпа и оставяме тестото да втаса.

Изчакваме го да втаса, след което го поръсваме с малко брашно, за да не залепва и отново започваме да месим. Когато е готово го разделяме на 3 равни части – по една за всеки вид от мекиците.

Мекици с плънка от сирене и булгур:
Намачкваме 1/3 от сиренето в купа и добавяме предварително сварения булгур. Разточваме тестото и го нарязваме на средно големи триъгълни парчета. В единия край на всяко от тях слагаме по 1 лъжица от плънката и захлупваме, като притискаме краищата. 

Мекици с плънка от сирене и яйце:
Намачкваме 1/3 от сиренето в друга купа и добавяме яйцето. Разбъркваме до получаването на смес. Разточваме тестото и го нарязваме на големи квадрати. Слагаме по една лъжица от сместа върху всяко парче и захлупваме. Притискаме краищата добре един към друг.

Дърпани мекици със сирене:
Разточваме тестото. Върху него намачкваме 1/3 от сиренето и го премесваме отново с ръце, за да се получи тесто със сирене. След това го разделяме на равни части и ги разстиламе леко с ръце до големината, с която желаем да бъдат мекиците.

Накрая в тиган загряваме олио и останалото количество от свинската мас. Слагаме в него мекиците и пържим до златисто.

Купи в Lidl

Бяло саламурено сирене XXLБяло саламурено сирене XXL
Бяло саламурено сирене XXL
29.04 - 04.05
50% безплатно
7,49лв.
Златно Добруджанско Слънчогледово олиоЗлатно Добруджанско Слънчогледово олио
Златно Добруджанско Слънчогледово олио
22.04 - 28.04
ТОП ЦЕНА
1,89лв.
Пресни яйцаПресни яйца
Пресни яйца
29.04 - 04.05
ПО-ЕВТИНО
8,99
7,49лв.
Пресни яйцаПресни яйца
Пресни яйца
29.04 - 04.05
ПО-ЕВТИНО
8,99лв.