
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
За тестото
брашно брашно | 1 kg kg | ||
суха мая суха мая | 1 пакетчета пакетче | ||
вода вода | 100 ml ml | ||
захар захар | 1 ч.л. ч.л. | ||
бяло вино бяло вино | 200 ml ml | ||
свинска мас свинска мас | 50 g g |
За плънките
булгур
булгур (предварително сварен) | 500 g g | ||
яйца яйце | 1 бр. бр. | ||
краве сирене краве сирене | 250 g g |
-
олио олио | |||
свинска мас свинска мас |
Добави съставки към нов или съществуващ вече списък за пазаруване
Създай нов списък за пазаруване3 вида мекици
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Слагаме маята в купа с малко вода, щипка захар и малко брашно. Разбиваме сместа докато стане на каша. След това поръсваме с още малко брашно отгоре и без да разбъркваме оставяме да шупне.
В друг съд изсипваме останалото количество брашно. По средата правим кладенче, в което добавяме бялото вино и половината количество мас. След това започваме да разбъркваме цялата смес до получаването на тесто. Ако сместа е суха може да се добави още малко вино, а ако е по-мокра – брашно. Когато сместа започне да наподобява по-твърдо тесто, добавяме шупналата мая вътре и отново разбъркваме добре. След като се получи хомогенна смес покриваме съда с кърпа и оставяме тестото да втаса.
Изчакваме го да втаса, след което го поръсваме с малко брашно, за да не залепва и отново започваме да месим. Когато е готово го разделяме на 3 равни части – по една за всеки вид от мекиците.
Мекици с плънка от сирене и булгур:
Намачкваме 1/3 от сиренето в купа и добавяме предварително сварения булгур. Разточваме тестото и го нарязваме на средно големи триъгълни парчета. В единия край на всяко от тях слагаме по 1 лъжица от плънката и захлупваме, като притискаме краищата.
Мекици с плънка от сирене и яйце:
Намачкваме 1/3 от сиренето в друга купа и добавяме яйцето. Разбъркваме до получаването на смес. Разточваме тестото и го нарязваме на големи квадрати. Слагаме по една лъжица от сместа върху всяко парче и захлупваме. Притискаме краищата добре един към друг.
Дърпани мекици със сирене:
Разточваме тестото. Върху него намачкваме 1/3 от сиренето и го премесваме отново с ръце, за да се получи тесто със сирене. След това го разделяме на равни части и ги разстиламе леко с ръце до големината, с която желаем да бъдат мекиците.
Накрая в тиган загряваме олио и останалото количество от свинската мас. Слагаме в него мекиците и пържим до златисто.