
76 рецепти
Храна без граници

В съзнанието на всеки човек представата за родно е различна особено когато става дума за такава широка контактна зона като храната. За един най-емблематичното българско блюдо е пататникът, за друг – свинското със зеле, за трети – боб чорбата. Освен това ястие, което в Добричко ще срещнете като „добруджанска яхния“, в Плевенския край ще ви предложат като „пиле лютика“.
Тогава как се създават рецепти за онова, което уж всеки знае да готви и за което всеки си има собствена рецепта?
Преди всичко – с пътуване, вкусване и разговаряне с по-възрастни хора, които все още готвят „като едно време“. Голяма част от предложените от мен в тази книга рецепти са заимствани от различните краища на България. В търсенето на архаични вкусове заедно с колегите от ЛИДЛ България решихме да се върнем назад във времето на нашите прабаби, но в същото време включихме и такива, които са по-съвременни – с капчица лимон или щипка ванилия, те показват стремежа ни днес да обогатяваме вкуса на родното, без да бягаме от автентичните му корени.
шеф Иван Манчев
Пътуване във времето

Вероятно всеки от вас има стара готварска книга, завещана от майка, леля или баба, която разтваря по специални поводи, за да направи любимо ястие. Тези книги съдържат рецепти, които ни връщат най-мили спомени от детството, и знаем, че на тях можем да разчитаме по една основна причина – те не са сложни за изпълнение и почти винаги разполагаме с необходимите продукти.
А сега си представете, че държите готварска книга, завещана на вашата баба от нейната прабаба. Какво ли има вътре?
Има описано онова, с което са разполагали хората преди около 200 – 300 години: основните суровини, които не били чак толкова разнообразни, ключови съдове от бита и архаични кулинарни техники, с които приготвяли храната. Повечето от предложените от мен рецепти в тази книга са много древни, но са представени така, че да можете да ги сготвите у дома с продукти, лесно достъпни в съвременността ни. Останалото е във ваши ръце – намерете огнище, чугунен тиган или глинена подница и ще получите истинския вкус на „старото“ време.
шеф Таньо Шишков