Начин на приготвяне
1. Ако е необходимо, разполови агнешката предна четвъртина, защото ще ти трябва много голям тиган или тава, подходяща за котлон. Овкуси със сол и черен пипер, а после натъркай с червения пипер и 30 ml олио.
2. Запечатай от всички страни в предварително загрято олио. Най-добре е това да стане в тавата, в която ще печеш, за да не се губи от вкуса, който остава в съда. В него по-късно ще направиш и соса.
3. Добави виното и го остави да кипне. После добави розмарина и говеждия бульон и покрий с фолио. Постави във фурна и печи 3 h 30 min на 160° C с фолио и 30 min без фолио.
4. Овкуси картофите в отделна тава със сол и пипер, а после и с мащерката. Долей вода до ½ от картофите, добави 20 ml олио и 100 g масло. Постави във фурната за около 45 min, преди да е готово агнето, така че да излязат едновременно. Имай предвид, че ако картофите са по-едри или по-дребни, трябва да ги нарежеш на еднакви парчета, за да се сготвят едновременно.
5. Извади агнето от тавата и обери горния слой мазнина от сока от печенето. Прецеди и редуцирай на котлон докато не стане наполовина. Добави розмарин, сол и черен пипер.
6. Поднеси агнето с пресните картофи и соса.