Начин на приготвяне
Разфасоваме агнешкото с помощта на сатър или остър нож, като прерязваме между ребрата и оформяме котлети. За да се приготвят бързо и да са сочни, дебелината им трябва да бъде около 1 – 1.5 cm.
Овкусяваме със сол и пипер и ги запържваме за по 2 – 3 min от всяка страна в нагорещен тиган с олио. След това добавяме прясната салвия.
Оставяме котлетите, покрити със салвията, да починат и прехвърляме мазнината в тенджера.
В тази мазнина запържваме лука, гъбите и чесъна, нарязан на ситно. Добавяме ориза и готвим, докато не стане кристален. Към него сипваме бялото вино, доматите и черпак бульон, като разбъркваме добре, докато ориза не се сготви. Той трябва да остане леко хрупкав – „ал денте“ или в превод от италиански да се лепи по зъбите.
При бавното готвене доматите ще се пюрират и ще придадат вкус на цялото ризото. На финала добавяме маслото и разбъркваме още веднъж.
Сервираме агнешките котлети с т.нар. „балканско ризото“ с чери домати, гъби и чесън.
Ако агнешкото е било приготвено предварително и съхранявано в хладилник, затопляме във фурна за 10 min на 180° C.