Агнешки котлети с винен сос и ризото със спанак

Агнешки котлети с винен сос и ризото със спанак

ТрудностСредно трудна
Приготвяне50 min

Начин на приготвяне

    Отделяме агнешките котлети един по един. Начукваме ги леко и овкусяваме със сол и черен пипер. Загряваме малко маслиново масло в тиган и запържваме котлетите до златисто за 3 - 4 min от всяка страна. (По желание можем да ги допечем за още няколко минути в предварително загрята на 180°С фурна.) След като ги извадим, разтопяваме в същия тиган 50 g масло, слагаме розмарина, наливаме виното и като изври малко, доливаме сметаната. Връщаме котлетите в соса, овкусяваме със сол и черен пипер и оставяме така още 2 - 3 min.

    Ризотото приготвяме, като предварително сваряваме ориза в бульон в съотношение 1:2, т.е. до полуготовност. В касерола загряваме 2 - 3 с.л.маслиново масло и слагаме наситнения пресен лук и гъбите, нарязани на полумесеци. Доливаме 100 ml бульон, слагаме маскарпонето и след като поври малко, добавяме ориза. Постепенно добавяме по малко бульон и разбъркваме непрекъснато. След като оризът набъбне достатъчно, слагаме почистените листа спанак и бъркаме още 3 - 4 min. Преди да отстраним от котлона, добавяме останалото масло и подправяме със сол и черен пипер.

    Поднасяме котлетите върху ризотото, поливаме с винения сос и украсяваме със стрък розмарин и нарязания на кубчета домат.