Начин на приготвяне
С помощта на остър нож обезкостяваме месото. Най-лесно това става, като започнем от ябълката, ако имаме бут, или от раменната става, ако имаме плешка. Ножът трябва да следва костта от всички страни. Когато сме отстранили костите, разстиламе агнешкото и го изтъняваме с чук за месо през стреч фолио. Овкусяваме го със сол, черен пипер и 40 ml олио.
Смесваме цеденото кисело мляко и натрошеното овче сирене. Поръсваме с джоджен и намазваме катъка равномерно върху месото. Навиваме агнешкото на руло и го връзваме с канап за печене.
Поставяме месото в тава, доливаме малко вода и го покриваме с алуминиево фолио. Печем три часа и половина на 160° С, след което махаме фолиото и допичаме за още 30 min на 200° С.
За гарнитурата нарязваме лука и чесъна на ситно и ги задушаваме в 30 ml загрято олио. Добавяме нарязаните печурки и почистения и нарязан спанак. Щом зеленчуците омекнат, прибавяме ориза и постепенно наливаме зеленчуковия бульон, като непрестанно разбъркваме. Накрая слагаме маслото и овкусяваме със сол и черен пипер.
Поднасяме готовия ориз като гарнитура към печеното агнешко руло.