Агнешко за споделяне

Агнешко за споделяне

ТрудностСредно трудна
Приготвяне2:30 h

Начин на приготвяне

    Почистваме добре агнешкия бут и го надупчваме с нож, като в прорезите поставяме по скилидка чесън и стръкче розмарин. Втриваме добре червения пипер в месото и овкусяваме със сол и черен пипер. Нарязваме червения лук на едро и го поставяме на дъното на голяма тава. Отгоре слагаме агнешкото, поливаме с малко маслиново масло и добавяме бялото вино. Запечатваме тавата с алуминиево фолио и печем 2h на 180°С, след което отстраняваме фолиото и печем още 20 min, докато хване златист загар. Обезкостяваме изпечения бут и накъсваме на малки парченца. Измиваме боба от консервата и го задушаваме с малко лук за няколко минути.

    Нарязваме зеленчуците в купа и ги овкусяваме с маслиново масло, лимонов сок и сол.

    Разтопяваме маслото в тиган, слагаме ½ ч.л. червен пипер и затопляме хлебчетата за 30 секунди.

    Поставяме всичко на масата на дъска - месото, хлебчетата, купичка със заквасена сметана, салатата, боба и пресния чесън. Даваме на гостите възможност сами да сглобят питките си със сметаната, месото, зеленчуците и боба.