Начин на приготвяне
1. Почисти и измий чушката, отстрани ѝ семките и я нарежи на фини кубчета. Обели лука и също го нарежи на фини кубчета. Нарежи на ситно салама. Накълцай на ситно зелените подправки.
2. Запържи за 2 min чушката и лука в сгорещено маслиново масло. Овкуси със солта, черния пипер и лютия червен пипер, добави салама и пържи още 2 - 3 min.
3. Смеси със зелените подправки и разпредели в 6 огнеупорни формички (по 150 ml). Сипи във всяка формичка по 1 с. л. сметана и по едно яйце отгоре.
4. Постави формичките в тава и сипи толкова вряща вода, че да покрие ⅔ от тях. Сложи ги в предварително загрята на 175° C фурна и печи 12 - 15 min в зависимост от желаната степен на готовност на яйцата.
5. Преди сервиране овкуси леко със солта и черния пипер. Яйцата на фурна си подхождат с тост или багета.