Баклава от ябълки

Баклава от ябълки

ТрудностСредно трудна
Приготвяне40 min

Начин на приготвяне

    Нарязваме ябълките на тънки шайби. В отделен съд разбъркваме орехите, 80 g кафява захар, леко разтопеното масло и канелата.

    Намазваме тава с масло и подреждаме един ред ябълки, за да се покрие плътно дъното. Изсипваме сладката смес върху ябълките и леко притискаме. Отгоре подреждаме още един слой плодове, за да покрием пълнежа. Накрая поръсваме с остатъка от кафявата захар, за да се карамелизира във фурната. Печем на 180° C за 30 минути.

    Междувременно приготвяме сироп от захарта, меда, сока от лимона, водата и стръкчетата мента, като ги варим в тенджера до сгъстяване. Щом е готов, поливаме обилно изпечената баклава от ябълки.

    Интересно: Баклавата е древен десерт с неясен произход, характерен за държавите от Близкия изток, Източното Средиземноморие, Балканите и Кавказ. През XV в. рецептата ѝ е била усъвършенствана в кухните на двореца „Топкапъ“, заради което дълги години е възприемана като султански сладкиш и се е сервирала само на празници. Предложената тук рецепта е подходящ десерт за всеки ден.