Верига от любими рецепти
Баклавa с фъстъци и портокал

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Димитър Тончев
Димитър Тончев
Готви с рецептите на Димитър Тончев

Съставки

точени кори точени кори1 опаковки опаковка

За сиропа

вода вода300 ml ml
захар захар300 g g
кора от портокал кора от портокал

За плънка

масло масло200 g g
фъстъци фъстъци
(печени белени)
300 g g
олио олио2 с.л. с.л.

Баклавa с фъстъци и портокал

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:10 h
(49)

Начин на приготвяне

Приготвяме сироп, като в тенджера изсипваме водата и добавяме захарта и портокаловите кори. Оставяме да заврат.
През това време смиламе фъстъците в чопър, докато се получат дребни, но не прекалено фини парченца. Отделяме половината от тях. Към останалата половина добавяме олиото и продължаваме да смиламе, докато се получи консистенция, наподобяваща фъстъчено масло. Може и директно да се ползва фъстъчено масло. 
Разтопяваме маслото в касерола. Нареждаме 1/3 от корите в тава, като намазваме всяка с малко от разтопеното масло. Намазваме корите с 1/2 от фъстъченото масло и наръсваме с 1/2 от натрошените фъстъци. Тази процедура повтаряме с останалите кори и плънка.
Нарязваме баклавата и изпичаме на 180° С за 20 – 30 min или докато получи златист цвят. Вадим я от фурната и заливаме горещата баклава с охладения сироп. Оставяме да попие сиропа за поне 12 h и сервирамe.


Съвети:
- Гореща баклава + охладен сироп = хрупкава баклава
- Гореща баклава + горещ сироп = мека (soggy) баклава

Купи в Lidl

Фини точени кори за баница XXLФини точени кори за баница XXL
Фини точени кори за баница XXL
29.04 - 04.05
25% БЕЗПЛАТНО
2,39лв.
ФъстъциФъстъци
Фъстъци
29.04 - 04.05
-25%
2,49
1,85лв.