
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Баклавa с фъстъци и портокал
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Приготвяме сироп, като в тенджера изсипваме водата и добавяме захарта и портокаловите кори. Оставяме да заврат.
През това време смиламе фъстъците в чопър, докато се получат дребни, но не прекалено фини парченца. Отделяме половината от тях. Към останалата половина добавяме олиото и продължаваме да смиламе, докато се получи консистенция, наподобяваща фъстъчено масло. Може и директно да се ползва фъстъчено масло.
Разтопяваме маслото в касерола. Нареждаме 1/3 от корите в тава, като намазваме всяка с малко от разтопеното масло. Намазваме корите с 1/2 от фъстъченото масло и наръсваме с 1/2 от натрошените фъстъци. Тази процедура повтаряме с останалите кори и плънка.
Нарязваме баклавата и изпичаме на 180° С за 20 – 30 min или докато получи златист цвят. Вадим я от фурната и заливаме горещата баклава с охладения сироп. Оставяме да попие сиропа за поне 12 h и сервирамe.
Съвети:
- Гореща баклава + охладен сироп = хрупкава баклава
- Гореща баклава + горещ сироп = мека (soggy) баклава