Баклавa с фъстъци и портокал

Димитър Тончев
Димитър Тончев
Баклавa с фъстъци и портокал
Степен на трудностСредно трудна
Време за приготвяне1:10 h

Начин на приготвяне

    Приготвяме сироп, като в тенджера изсипваме водата и добавяме захарта и портокаловите кори. Оставяме да заврат.

    През това време смиламе фъстъците в чопър, докато се получат дребни, но не прекалено фини парченца. Отделяме половината от тях. Към останалата половина добавяме олиото и продължаваме да смиламе, докато се получи консистенция, наподобяваща фъстъчено масло. Може и директно да се ползва фъстъчено масло. 

    Разтопяваме маслото в касерола. Нареждаме 1/3 от корите в тава, като намазваме всяка с малко от разтопеното масло. Намазваме корите с 1/2 от фъстъченото масло и наръсваме с 1/2 от натрошените фъстъци. Тази процедура повтаряме с останалите кори и плънка.

    Нарязваме баклавата и изпичаме на 180° С за 20 – 30 min или докато получи златист цвят. Вадим я от фурната и заливаме горещата баклава с охладения сироп. Оставяме да попие сиропа за поне 12 h и сервирамe.

    Съвети:

    - Гореща баклава + охладен сироп = хрупкава баклава

    - Гореща баклава + горещ сироп = мека (soggy) баклава