Верига от любими рецепти
Баница с праз, спанак и извара

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

точени кори точени кори1 пакетчета пакетче
яйца яйце2
краве масло краве масло150 g g
кисело мляко кисело мляко200 g g
праз лук праз лук400 g g
спанак спанак400 g g
лук лук2
извара извара300 g g
сол сол
черен пипер черен пипер

Баница с праз, спанак и извара

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:30 h
(5)

Начин на приготвяне

Задушаваме в малко масло нарязаните на ситно лук и праз, заедно със спанака, докато омекнат.
Оставяме плънката да изстине и овкусяваме със сол и пипер.
Намазваме корите 2 по 2 с разтопено краве масло. Започваме да редим по малко от плънката, като добавяме и по малко извара и навиваме на руло.
Редим под формата на вита баницата в кръгла тава, като започваме от средата.
Разбиваме яйцата с киселото мляко и оставащото разтопено масло и заливаме баницата отгоре.
Печем 45 min на 180°С или докато баницата стане златиста и хрупкава.
Оставяме да почине поне час, преди да сервираме - не само защото баницата е гореща, но и за да поеме от вкуса на всички продукти.

Можем да приготвим рецептата и в напълно постен вариант без млечни продукти и като заменим маслото с олио.