Баница с праз, спанак и извара

шеф Шишков
шеф Шишков
Баница с праз, спанак и извара
Степен на трудностЛесна
Време за приготвяне1:30 h

Начин на приготвяне

    Задушаваме в малко масло нарязаните на ситно лук и праз, заедно със спанака, докато омекнат.

    Оставяме плънката да изстине и овкусяваме със сол и пипер.

    Намазваме корите 2 по 2 с разтопено краве масло. Започваме да редим по малко от плънката, като добавяме и по малко извара и навиваме на руло.

    Редим под формата на вита баницата в кръгла тава, като започваме от средата.

    Разбиваме яйцата с киселото мляко и оставащото разтопено масло и заливаме баницата отгоре.

    Печем 45 min на 180°С или докато баницата стане златиста и хрупкава.

    Оставяме да почине поне час, преди да сервираме - не само защото баницата е гореща, но и за да поеме от вкуса на всички продукти.

    Можем да приготвим рецептата и в напълно постен вариант без млечни продукти и като заменим маслото с олио.