Верига от любими рецепти
Барабойник по рецепта на шеф Шишков

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

точени кори точени кори
(препечени на сач)
1 опаковки опаковка
картофи картоф400 g g
лук лук2 глави глава
свинска мас свинска мас
(или краве масло)
7 - 8 с.л. с.л.
олио олио50 ml ml
чубрица чубрица
(ронена)
2 - 3 с.л. с.л.
сол сол
червен пипер червен пипер

Барабойник

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:10 h
(2)

Начин на приготвяне

Нарязваме картофите на малки кубчета или кръгчета и ги слагаме да се варят във вода. През това време режем лука на полумесеци и го задушаваме в предварително загрята мазнина: олио и 1 - 2 с.л. мас или масло. Когато картофите са готови, ги отцеждаме и добавяме към лука и мазнината. Овкусяваме с ронена чубрица.
Разпъваме един лист от корите за баница, намазваме го със съвсем малко разтопена мас или масло и отгоре нареждаме плънката. Поръсваме добре с червен пипер и малко сол. Отгоре поставяме друг лист и повтаряме подредбата с мазнина, плънка и подправки, докато свършат корите или плънката. Поставяме баницата в намазнена тава и заливаме отгоре с останалата мас.
Овкусяваме със сол и червен пипер и печем на 180° C за около 25 - 30 min.

Интересно: Името на този вид баница идва от думата „барабой“, която в някои родни диалекти означава „картоф“ (срещат се и вариациите „бръмбой“, „брабой“ и др.).
Рецептата е характерна за Тетевенския край.