
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
точени кори
точени кори (препечени на сач) | 1 опаковки опаковка | ||
картофи картоф | 400 g g | ||
лук лук | 2 глави глава | ||
свинска мас
свинска мас (или краве масло) | 7 - 8 с.л. с.л. | ||
олио олио | 50 ml ml | ||
чубрица
чубрица (ронена) | 2 - 3 с.л. с.л. | ||
сол сол | |||
червен пипер червен пипер |
Добави съставки към нов или съществуващ вече списък за пазаруване
Създай нов списък за пазаруванеБарабойник
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Нарязваме картофите на малки кубчета или кръгчета и ги слагаме да се варят във вода. През това време режем лука на полумесеци и го задушаваме в предварително загрята мазнина: олио и 1 - 2 с.л. мас или масло. Когато картофите са готови, ги отцеждаме и добавяме към лука и мазнината. Овкусяваме с ронена чубрица.
Разпъваме един лист от корите за баница, намазваме го със съвсем малко разтопена мас или масло и отгоре нареждаме плънката. Поръсваме добре с червен пипер и малко сол. Отгоре поставяме друг лист и повтаряме подредбата с мазнина, плънка и подправки, докато свършат корите или плънката. Поставяме баницата в намазнена тава и заливаме отгоре с останалата мас.
Овкусяваме със сол и червен пипер и печем на 180° C за около 25 - 30 min.
Интересно: Името на този вид баница идва от думата „барабой“, която в някои родни диалекти означава „картоф“ (срещат се и вариациите „бръмбой“, „брабой“ и др.).
Рецептата е характерна за Тетевенския край.