Бавно печен агнешки бут с гарнитура от ориз и салата от кълцан патладжан

Бавно печен агнешки бут с гарнитура от ориз и салата от кълцан патладжан

ТрудностСредно трудна
Приготвяне6:40 h

Начин на приготвяне

    Овкусяваме месото със сол, черен и червен пипер, след което го шпиковаме с една глава чесън и стръкчета розмарин.

    Слагаме 2 пръста вода или вино в тава, покриваме с фолио и изпичаме във фурна на 180° С за 4 - 5 h, като последните 30 min печем без фолио, за да хване коричка.

    Когато месото изстине, го обезкостяваме и сваряваме изпечените кости във вода заедно с част от соса на агнешкото. Получения бульон ще използваме за приготвянето на ориза.

    Запържваме ориза в тиган или тенджера и постепенно наливаме от бульона, бъркайки непрекъснато, докато се готви. Накрая добавяме нарязания пресен лук.

    Изпичаме предварително осолените и намазани с олио патладжани във фурна заедно с останалата глава чесън.

    Накълцваме на едро изпечените зеленчуци, по желание може да изцедим върху тях сока на ½ лимон, след което ги объркваме с тахана. Овкусяваме със сол и черен пипер и сервираме.