
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
яйца яйце | 6 | ||
захар захар | 330 g g | ||
сол сол | 1 щипки щипка | ||
брашно брашно | 150 g g | ||
нишесте нишесте | 50 g g | ||
бакпулвер бакпулвер | 0,25 ч.л. ч.л. | ||
захар
захар (за обработка) | |||
желатин желатин | 4 листа лист | ||
лимони лимон | 5 | ||
готварска сметана готварска сметана | 400 ml ml | ||
пудра захар
пудра захар (за поръсване) | |||
хартия за печене хартия за печене |
Добави съставки към нов или съществуващ вече списък за пазаруване
Създай нов списък за пазаруванеБисквитено руло с лимонов вкус
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
1. Раздели яйцата на белтъци и жълтъци. Разбий белтъците с 6 с.л. студена вода на сняг. Сипвай бавно на струйка 180 g захар и солта и продължавай да разбиваш, докато сместа започне да блести. Добави жълтъците и още веднъж разбий добре.
2. Смеси брашното, нишестето и бакпулвера, пресей ги над яйчената смес и разбъркай внимателно. Разстели тестото в покрита с хартия за печене тава (ок. 30 x 40 cm) и печи ок. 20 min в предварително загрята на 180° C фурна, като цветът на готовия сладкиш трябва да е светъл.
3. Извади сладкиша от тавата заедно с хартията за печене. Наръси го леко със захар, покрий го с чиста кухненска кърпа и го обърни. Внимателно отстрани хартията за печене, хвани кухненската кърпа откъм по-дългата страна и навий блата на руло. Остави го да изстине.
4. Размекни желатина в студена вода. Измий един лимон с гореща вода и настържи фино кората. Изстискай останалите 3 лимона и отмери 175 ml от сока (ако е необходимо, допълни с малко вода). Разбъркай сока с останалата захар, докато тя се разтвори. Прибави настърганата кора от лимон.
5. Разтопи на слаб огън желатина, разбъркай го с малко лимонова течност и после го добави с бъркане при останалата. Остави на хладно, докато сместа започне да се желира.
6. Разбий сметаната на твърд крем и разбъркай с лимоновото желе. Разгъни рулото, намажи с крема, като оставиш свободна ивица по дългите страни. Внимателно го навий отново и го остави в хладилника да стегне за 3 h или по-добре за цяла нощ.
7. Преди сервиране измий последния лимон с гореща вода, подсуши го и го нарежи на тънки шайби. Наръси рулото с дебел слой пудра захар и декорирай с лимоновите шайби.