Бисквитено руло с лимонов вкус

Бисквитено руло с лимонов вкус
Степен на трудностСредно трудна
Време за приготвяне1:05 h

Начин на приготвяне

    1. Раздели яйцата на белтъци и жълтъци. Разбий белтъците с 6 с.л. студена вода на сняг. Сипвай бавно на струйка 180 g захар и солта и продължавай да разбиваш, докато сместа започне да блести. Добави жълтъците и още веднъж разбий добре.

    2. Смеси брашното, нишестето и бакпулвера, пресей ги над яйчената смес и разбъркай внимателно. Разстели тестото в покрита с хартия за печене тава (ок. 30 x 40 cm) и печи ок. 20 min в предварително загрята на 180° C фурна, като цветът на готовия сладкиш трябва да е светъл.

    3. Извади сладкиша от тавата заедно с хартията за печене. Наръси го леко със захар, покрий го с чиста кухненска кърпа и го обърни. Внимателно отстрани хартията за печене, хвани кухненската кърпа откъм по-дългата страна и навий блата на руло. Остави го да изстине.

    4. Размекни желатина в студена вода. Измий един лимон с гореща вода и настържи фино кората. Изстискай останалите 3 лимона и отмери 175 ml от сока (ако е необходимо, допълни с малко вода). Разбъркай сока с останалата захар, докато тя се разтвори. Прибави настърганата кора от лимон.

    5. Разтопи на слаб огън желатина, разбъркай го с малко лимонова течност и после го добави с бъркане при останалата. Остави на хладно, докато сместа започне да се желира.

    6. Разбий сметаната на твърд крем и разбъркай с лимоновото желе. Разгъни рулото, намажи с крема, като оставиш свободна ивица по дългите страни. Внимателно го навий отново и го остави в хладилника да стегне за 3 h или по-добре за цяла нощ.

    7. Преди сервиране измий последния лимон с гореща вода, подсуши го и го нарежи на тънки шайби. Наръси рулото с дебел слой пудра захар и декорирай с лимоновите шайби.