Верига от любими рецепти
Бисквитено руло с лимонов вкус

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

яйца яйце6
захар захар330 g g
сол сол1 щипки щипка
брашно брашно150 g g
нишесте нишесте50 g g
бакпулвер бакпулвер0,25 ч.л. ч.л.
захар захар
(за обработка)
желатин желатин4 листа лист
лимони лимон5
готварска сметана готварска сметана400 ml ml
пудра захар пудра захар
(за поръсване)
хартия за печене хартия за печене

Бисквитено руло с лимонов вкус

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:05 h
(15)

Начин на приготвяне

1. Раздели яйцата на белтъци и жълтъци. Разбий белтъците с 6 с.л. студена вода на сняг. Сипвай бавно на струйка 180 g захар и солта и продължавай да разбиваш, докато сместа започне да блести. Добави жълтъците и още веднъж разбий добре.

2. Смеси брашното, нишестето и бакпулвера, пресей ги над яйчената смес и разбъркай внимателно. Разстели тестото в покрита с хартия за печене тава (ок. 30 x 40 cm) и печи ок. 20 min в предварително загрята на 180° C фурна, като цветът на готовия сладкиш трябва да е светъл.

3. Извади сладкиша от тавата заедно с хартията за печене. Наръси го леко със захар, покрий го с чиста кухненска кърпа и го обърни. Внимателно отстрани хартията за печене, хвани кухненската кърпа откъм по-дългата страна и навий блата на руло. Остави го да изстине.

4. Размекни желатина в студена вода. Измий един лимон с гореща вода и настържи фино кората. Изстискай останалите 3 лимона и отмери 175 ml от сока (ако е необходимо, допълни с малко вода). Разбъркай сока с останалата захар, докато тя се разтвори. Прибави настърганата кора от лимон.

5. Разтопи на слаб огън желатина, разбъркай го с малко лимонова течност и после го добави с бъркане при останалата. Остави на хладно, докато сместа започне да се желира.

6. Разбий сметаната на твърд крем и разбъркай с лимоновото желе. Разгъни рулото, намажи с крема, като оставиш свободна ивица по дългите страни. Внимателно го навий отново и го остави в хладилника да стегне за 3 h или по-добре за цяла нощ.

7. Преди сервиране измий последния лимон с гореща вода, подсуши го и го нарежи на тънки шайби. Наръси рулото с дебел слой пудра захар и декорирай с лимоновите шайби.