Black Angus бургер

шеф Шишков
шеф Шишков
Black Angus бургер
Степен на трудностСредно трудна
Време за приготвяне20 min

Начин на приготвяне

    Наливаме растителна мазнина в тиган, нагорещяваме го силно и приготвяме бургера до желаната от нас степен*. Преди да е готов поставяме върху него чедъра и запичаме във фурна за минута - две, докато сиренето се разтопи.

    Правим бърбън барбекю соса като нагряваме бърбъна, след което го фламбираме. Добавяме меда, кетчупа, сол, пипер и маслото.

    Задължително запичаме хлебчетата в нагрят тиган без мазнина. Нарязваме айсберга и го объркваме с няколко лъжици майонеза.

    Асемблираме бургера, като поставяме в следната последователност продуктите: хлебче - майонеза с айсберг - домат - бургер с чедър - бърбън барбекю сос - отново майонеза с айсберг - хлебче. По този начин предпазваме хляба от напояване със соковете от месото.

    *Легенда за степента на приготвяне на месото:

    Реар (сурово или най-малко изпечено месо): в зависимост от дебелината на стека, по 2 - 5 min от всяка страна в нагорещен тиган, вътрешна температура на стека 49°С ;

    Мидиъм - Реар (сурово към средно изпечено): в зависимост от дебелината на стека, по 4 - 7 min от страна в нагорещен тиган, вътрешна температура на стека 54,5°С;

    Мидиъм (средно изпечено): в зависимост от дебелината на стека, по 6 - 10 min от страна в нагорещен тиган, вътрешна температура на стека 60°С;

    Мидиъм - Уел (средно към добре изпечено): в зависимост от дебелината на стека, по 8 - 11 min от страна в нагорещен тиган, след което 5 - 8 мин във фурна на 180°С, вътрешна температура на стека 65,5°С;

    Уел дан (добре изпечено, не се препоръчва): в зависимост от дебелината на стека, по 11 - 13 min от страна в нагорещен тиган, след което 10 - 12 min във фурна на 180°С, вътрешна температура на стека 71°СВсеки стек трябва задължително да почива на дъска 5 - 10 min след готвене преди да се разреже.